Libānā pirmajās parlamenta vēlēšanās kopš 2009.gada nobalso vien 49% vēlētāju

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Libānā svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās, kas bija pirmās kopš 2009.gada, vēlētāju aktivitāte sasniegusi tikai 49,2%, paziņojusi Iekšlietu ministrija.

Oficiālie vēlēšanu rezultāti gaidāmi vēlāk pirmdien, bet neoficiālās ekspertu veiktās aptaujas liecina, ka visvairāk balsu izcīnījušas tradicionālās partijas, tostarp spēki, kas apvienojušies ap Irānas atbalstīto šiītu bruņoto grupējumu «Hezbollah».

Novērotāji secinājuši, ka zema vēlētāju aktivitāte bijusi galvaspilsētā Beirūtā un Libānas ziemeļos, bet nedaudz augstākā dažos dienvidu apgabalos, kur spēcīgas pozīcijas ir «Hezbollah».

Šīs bija pirmās vēlēšanas, kuras tiek rīkotas saskaņā ar jauno vēlēšanu likumu, saskaņā ar kuru 128 parlamenta deputāti tika izraudzīti 15 vēlēšanu apgabalos atbilstoši jaunieviestajai proporcionālajai vēlēšanu sistēmai.

Jaunais likums paredz, ka līdztekus izvēlētajam partijas sarakstam vēlētāji var izraudzīties arī vienu kandidātu no šī saraksta, kuram viņi dod priekšroku.

Iepriekšējās Libānas parlamenta vēlēšanas notika pirms deviņiem gadiem, un tās tika rīkotas saskaņā ar veco mažoritāro sistēmu, kas paredzēja, ka tā partiju, kura ieguvusi visvairāk balsu attiecīgajā apgabalā, iegūst arī visas tam atvēlētās deputātu vietas. Tādējādi tika ierobežotas minoritāšu izredzes uz to pārstāvniecību parlamentā.

Līdzšinējā Libānas politiskā sistēma tika izveidota pēc 15 gadus ilgušā pilsoņkara, kas tika izbeigts ar Tāifas līgumu, kuru 1989.gadā izdevās noslēgt ar Saūda Arābijas starpniecību.

Tāifas līgums parlamenta deputātu vietas sadalīja vienlīdzīgi starp musulmaņiem un kristiešiem.

Tomēr šoreiz vairums ekspertu pirms vēlēšanām prognozēja, ka, neskatoties uz jauno vēlēšanu sistēmu, vairums pašreizējo deputātu tiks atkārtoti ievēlēti un ka parlamentā parādīsies ļoti maz jaunpienācēju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu