Gājuši bojā, pildot darba pienākumus - žurnālistu drūmā statistika

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

3.maijā tika svinēta Pasaules preses brīvības diena. Žurnālistika - gan no karstajiem punktiem, gan demokrātisko valstu redakcijām - ziņo par svarīgākajiem notikumiem, tur roku uz pasaules pulsa un izgaismo netaisnības un nelikumības. Došanās uz konflikta zonām ir riskants lēmums, taču tādējādi pasaulei tiek dota iespēja uzzināt patiesību par tur notiekošo.

2017.gadā visā pasaulē tika nogalināti 65 žurnālisti, liecina organizācijas «Reporters Without Borders» apkopotā informācija. 39 tika noslepkavoti tāpēc, ka viņu atklātā informācija apdraudēja dažādu personu un grupējumu politiskās, ekonomiskās vai noziedzīgās intereses. Savukārt atlikušie 26 dzīvību zaudējuši pasaules konfliktu reģionos, kļūstot par gaisa uzlidojumu, bombardēšanas vai spridzinātāju-pašnāvnieku upuriem.

Arī 2018.gads žurnālistiem līdz šim bijis asiņains. 30.aprīlī divos sprādzienos Kabulā tika nogalināti 25 cilvēki, deviņi no tiem - žurnālisti, kas pārstāvēja tādus medijus kā BBC, AFP un RFE/RL. Tajā pašā dienā citā incidentā Kostas provincē tika nošauts vēl viens BBC žurnālists. Mediju darbiniekiem tā bija asiņainākā diena Afganistānā, kopš islāma fundamentālisti «Taliban» zaudēja kontroli pār valsti un tāpēc turpina rīkot vēl nežēlīgākus uzbrukumus.

Lai arī cik bīstama būtu došanās uz karstajiem punktiem, daudzi žurnālisti joprojām ziņo par notiekošo kara un konfliktu plosītajās valstīs.

Kopumā 2017.gadā fiksēts vismazākais nogalināto profesionālo žurnālistu skaits pēdējo 14 gadu laikā. Daļēji tāpēc, ka žurnālisti pamet bīstamākās pasaules vietas, piemēram, Sīriju, Irāku, Jemenu un Lībiju. «Taču ar dzīvību nākas riskēt arī valstīs, kurās nekaro,» norāda «Reporters Without Borders». No Meksikas daudzi žurnālisti aizbēguši uz ārvalstīm vai arī pametuši žurnālistiku, jo noziedzīgie karteļi un vietējā vara piekopj iebiedēšanas politiku.»

Pērn Sīrijā dzīvību zaudēja 12 žurnālisti, Meksikā 11, bet Afganistānā - 9. Irākā tika nogalināti astoņi žurnālisti, bet Filipīnās dzīvību zaudēja četri.

Sīrijā žurnālistiem briesmas draud it visur - no snaiperu lodēm, raķešu uzlidojumiem, spridzekļiem un teroristiem-pašnāvniekiem. Visapdraudētākie ir sīriešu žurnālisti, jo pēdējos gados šajā kara plosītajā valstī strauji sarucis ārvalstu reportieru skaits.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu