104 gadus vecs austrāliešu zinātnieks ieradies Šveicē izbeigt dzīvi

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

104 gadus vecais austrāliešu botāniķis un ekologs Deivids Gudals intervijā raidorganizācijai CNN pastāstījis, ka ieradies Eiropā un plāno ceturtdien izbeigt savu dzīvi eitanāzijas klīnikā Šveicē. Gudals uzskata, ka viņam vairs neesot vērts dzīvot, un cer, ka viņa piemērs iedvesmos citviet pasaulē legalizēt eitanāziju.

Gudals šomēnes ieradās Eiropā no Pērtas Austrālijā, kur viņš procedūru nevarēja veikt, jo eitanāzija pēc pacienta vēlēšanās tur nav atļauta.

Zinātnieks stāsta, ka vēlmi dzīvot viņš esot zaudējis pirms «pieciem vai desmit gadiem», lielākoties ierobežotās kustību brīvības un redzes pasliktināšanās dēļ.

«Mana dzīve bija darbs ārā, bet vairs to nevaru darīt,» viņš otrdien sacīja telefonintervijā no Bāzeles. «Es gribētu, kaut spētu atkal iesoļot brikšņos un redzēt visu, kas ir ap mani. Es joprojām varētu izbaudīt putnu dziesmas. Bet redzes zaudēšana šo pieredzi pamatīgi izbojātu.»

Sirmgalvis pārvietojas ratiņkrēslā. Gudals būtu gribējis nomirt 1998.gadā, kad zaudēja autovadītāja apliecību - neatkarības zaudēšana 94 gadu vecumā esot bijis pagrieziena punkts viņa dzīvē.

«Savā vecumā es no rīta pieceļos. Paēdu brokastis. Un tad vienkārši sēžu līdz pusdienlaikam. Mazliet paēdu un sēžu. Kāda no tā jēga?» saka zinātnieks, kura atbalstītāji saziedoja 20 000 dolārus ceļam uz Šveici.

Gudals ir vairākos sējumos iznākušā zinātnisko pētījumu apkopojuma «Ecosystems of the World» galvenais redaktors. Viņš 2016.gadā tika atzīts par visilgāk strādājošo zinātnieku Austrālijā.

Austrālijā eitanāzija ir nelikumīga nacionālā līmenī, taču atsevišķi štati un teritorijas pieņēmuši ar to saistītus likumus. Viktorijas štats pieņēmis likuma grozījumus par eitanāzijas atļaušanu, taču tie stāsies spēkā tikai 2019.gada vidū.

Asistētā pašnāvība atļauta atsevišķos ASV štatos, kā arī Japānā, Beļģijā un Šveicē.

Gudals reiz mēģināja izdarīt pašnāvību, taču izdzīvoja un tika nogādāts slimnīcā, kur ārsti nosprieda, ka sirmgalvis apdraud pats sevi un ka viņš jāpatur slimnīcā. Viņu izrakstīja tikai pēc tam, kad meita iesniedza neatkarīgu psihiatrisko novērtējumu.

Gudals šādu apiešanos raksturoja kā nežēlīgu. «Viņi liek palikt dzīvam, kad vairs nav iemesla dzīvot,» sacīja zinātnieks.

Viņš pauda cerību, ka viņa gadījums varētu novest pie izmaiņām Austrālijas likumdošanā.

Ceturtdien mediķis Gudalam vēnā iedurs šļirci, kurā iepildīts nātrija pentobarbitāls, bet injicēt šķīdumu Gudalam nāksies pašam. Jautāts par to, ko domās pirms nāves, Gudals atbildēja: «Domāšu par adatu un cerēšu, ka viņi iedurs pareizajā vietā!»

Par spīti drūmajai situācijai Gudals nav zaudējis humora izjūtu. Otrdien - divas dienas pirms plānotās eitanāzijas - viņš bija ģērbies džemperī ar uzrakstu «Aging Disgracefully» («Neeleganti novecoju»).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu