Madride sola nepieļaut Pudždemona agtriešanos Katalonijas premjera amatā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Spānijas valdība trešdien paziņojusi, ka nepieļaus bijušā Katalonijas premjerministra Karlesa Pudždemona atkārtotu iecelšanu premjera amatā.

Katalonijas parlaments 4.maijā atbalstīja likumu, kas ļautu iecelt Pudždemonu par premjeru, viņam atrodoties ārzemēs, tomēr Spānijas valdība izslēdz šādu iespēju.

Madride pieprasījusi, lai Spānijas Konstitucionālā tiesa atceļ Katalonijas parlaments 4.maijā pieņemto likumu, žurnālistiem sacīja Spānijas valdības preses sekretārs.

Kamēr tiesa pieņems lēmumu, likuma stāšanās spēkā automātiski tiek apturēta, kas nozīmē, ka Pudždemons nevarēs tikt apstiprināts reģiona premjerministra amatā šonedēļ, kā bija plānojis Katalonijas parlaments.

Katalāņu separātisti sestdien paziņoja, ka līdz 14.maijam vēlreiz mēģinās apstiprināt Pudždemonu par Katalonijas reģiona premjerministru, piebilstot, ka gadījumā, ja tas neizdosies, viņi izraudzīsies citu kandidātu.

Separātisti norādīja, ka nevēlas jaunas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas Katalonijā.

Pudždemona valdība 1.oktobrī sarīkoja referendumu, kurā vairums dalībnieku atbalstīja Katalonijas neatkarību, un reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas. Spānijas Senāts drīz pēc tam nobalsoja par tiešās pārvaldes atjaunošanu Katalonijā, Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs atlaida Pudždemona vadīto Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas.

Katalonijas reģionālajās vēlēšanās 21.decembrī katalāņu separātisti tomēr saglabāja absolūto vairākumu, un pretstāve starp Barselonu un Madridi turpinās. Ja Katalonijā līdz 22.maijam netiks izraudzīts jauns līderis, reģionā tiks rīkotas jaunas parlamenta vēlēšanas.

Pudždemons oktobrī aizbēga uz Beļģiju, kur viņš dzīvo trimdā. Tiesa Spānijā ir bloķējusi mēģinājumu atjaunot viņu Katalonijas premjera amatā.

Pudždemons martā tika aizturēts Vācijā uz Spānijas izdota Eiropas ordera pamata, bet vēlāk viņš tika atbrīvots pret drošības naudu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu