Armēnijas jaunais premjers apmeklē Kalnu Karabahu

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Armēnijas jaunais premjerministrs Nikols Pašinjans trešdien atzīmēja pirmo pilno dienu šajā amatā, apmeklējot Kalnu Karabahu un solot saglabāt drošības garantijas starptautiski neatzītajai republikai, kas atdalījusies no Azerbaidžānas.

Nikols Pašinjans ar šo vizīti centās parādīt savas valsts drošības politikas kontinuitāti pēc nedēļām ilgajiem opozīcijas protestiem, kuri noveda līdz viņa ievēlēšanai par premjeru.

Šis brauciens bija arī provokatīvs solis pret Azerbaidžānu.

Pašinjans, «šķiet, dod priekšroku politiskai aģitācijai tā vietā, lai iesaistītos Armēnijas un armēņu tautas biedējošo sociālekonomisko problēmu risināšanā,» paziņoja Azerbaidžānas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Hikmats Hadžijevs.

«Lai maskētu savu tiešo atbildību par militāro agresiju pret Azerbaidžānu, Armēnija sagroza un nepareizi izskaidro tautas pašnoteikšanās tiesību principu,» sacīja Hadžijevs.

Pašinjans apliecināja Armēnijas uzticību Kalnu Karabahai, kuru kopš separātistu kara beigām 1994.gadā kontrolē etnisko armēņu spēki.

Viņš aicināja turpināt sarunas par konflikta izbeigšanu, bet apsūdzēja Azerbaidžānu saspīlējuma uzkurināšanā un sacīja, ka sarunās ir jāiekļauj arī pašpasludinātā Kalnu Karabahas valdība.

«Kā šis sarunu formāts var atrisināt problēmu, ja pie sarunu galda nav viena no tās galvenajiem dalībniekiem? Šai problēmai jāpievēršas nevis ar emocijām, bet ar pragmatismu,» teica jaunais Armēnijas premjers.

Pašinjans arī pauda cerību uz «jaunu momentu» attiecībās starp Armēniju un Kalnu Karabahu.

Kalnu Karabahas faktiskais vadītājs Bako Saakjans apsveica

Pašinjana vizīti un solījumus turpināt šīs republikas aizsardzību.

Neatrisinātais Kalnu Karabahas statuss veicina Armēnijas ekonomiskās problēmas, kas ir svarīgs jautājums Pašinjana atbalstītājiem. Azerbaidžāna un Turcija ir slēgušas robežas ar Armēniju, novedot Armēniju pusizolācijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu