Irākā notiek pirmās parlamenta vēlēšanas pēc uzvaras pār «Islāma valsti»

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Irākā sestdien notiks parlamenta vēlēšanas, kas būs pirmās, kopš Bagdāde pasludinājusi uzvaru pār teroristu organizāciju «Islāma valsts». Par 329 vietām parlamentā sacentīsies gandrīz 7000 kandidātu no vairākiem desmitiem partiju.

Vairums analītiķu neprognozē dramatiskas izmaiņas valdībā, jo ietekmīgākās politiskās savienības, kas, domājams, iegūs visvairāk balsu, vada tās pašas partijas, kas dominējušas Irākas politikā kopš 2003.gada.

Priekšvēlēšanu kampaņā aktuāli bijuši jautājumi par korupciju, Irānas ietekmi un ASV spēku nākotni Irākā.

Līdzšinējais Irākas premjerministrs Haiders al Abadi cer saglabāt amatu, taču nopietnu konkurenci pieteicis arī viņa priekštecis premjera krēslā Nuri al Maliki un kandidātu alianse «Fatah», kurai ir ciešas saites ar ietekmīgajiem šiītu paramilitārajiem spēkiem.

«Fatah» vada bijušais transporta ministrs Hadi al Amiri, kurš kļuva par augsta ranga komandieri paramilitārajos spēkos cīņā ar «Islāma valsti». Daudzi no kandidātiem «Fatah» sarakstā ir bijušie komandieri, kas sarāvuši saites ar paramilitārajiem grupējumiem, lai varētu kandidēt vēlēšanās.

Arī ietekmīgais Irākas šiītu garīdznieks Moktada al Sadrs, kurš komandēja kaujiniekus karā pret «Islāma valsti», izveidojis savu savienību, kas priekšvēlēšanu kampaņā koncentrējās uz sociālajiem jautājumiem un cīņu pret korupciju valdībā.

Tā kā vēlēšanās kandidēs tik liels skaits dažādu politisko savienību, neviena no tām, visticamāk, nespēs izcīnīt vairākumam nepieciešanās 165 vietas parlamentā.

Savienībai, kas iegūs vislielāko vietu skaitu, būs jāiegūst citu savienību atbalsts.

Gaidāms, ka nākamā premjerministra izraudzīšanās prasīs mēnešus un rezultātā var izveidoties sašķelta valdība, kā tas ir pašreiz.

Kamēr tiks izraudzīts jaunais premjerministrs, al Abadi paliks amatā.

Vēlēšanu iecirkņi vērs durvis plkst.7 un tiks slēgti plkst.18 pēc vietējā un Latvijas laika. Vēlētāju aktivitāte tiek prognozēta liela, ņemot vērā relatīvo mieru.

Vēlētāju aktivitāte bijusi liela arī iepriekšējās vēlēšanās, vidēji sasniedzot 60%.

Pirms vēlēšanām Irākā pastiprināti drošības pasākumi. Bagdādē, Mosulā un citās lielākajās pilsētās vēlēšanu dienā tiks noteikta komandantstunda, un jau ierobežota satiksmes kustība starp provincēm.

Piektdien slēgtas arī lidostas un robežas šķērsošanas punkti.

«Islāma valsts» vairs nekontrolē lielas teritorijas Irākā, bet grupējumam vēl arvien ir spēcīgas pozīcijas apgabalos Sīrijā pie robežas ar Irāku.

Šogad vēlēšanās pirmo reizi tiks izmantota elektroniskā balsošanas sistēma. Amatpersonas cer, ka tā samazinās krāpšanās risku un paātrinās balsu skaitīšanas procesu.

Vēlēšanu rezultāti tiks publiskoti 48 stundu laikā pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas.

Kopš 2003.gada, kad ASV vadītie spēki gāza diktatora Sadama Huseina režīmu, noteikumi paredz, ka Irākas augstākajā vadībā jābūt pārstāvētām visām valsts lielākajām demogrāfiskajām grupām. Parlamenta spīkera amatā tradicionāli tiek iecelts sunnīts, premjerministra amatā tiek iecelts šiīts, bet prezidenta amatā - kurdu kopienas pārstāvis.

Konstitūcija nosaka kvotas sieviešu pārstāvniecībai, paredzot, ka ceturtajai daļai deputātu jābūt sievietēm.

Šogad uz vietām parlamentā kandidē gandrīz 2600 sieviešu.

Kad vēlēšanu rezultāti būs paziņoti un tos būs apstiprinājusi Irākas augstākā tiesa, parlamentam saskaņā ar likumu 15 dienu laikā jāsapulcējas uz pirmo sēdi, ko vadīs vecākais parlamenta loceklis. Sēdē tiks ievēlēts parlamenta spīkers.

Pēc tam parlamentam 30 dienu laikā ar divu trešdaļu vairākumu būs jāievēl prezidents, kurš pēc tam izraudzīs premjerministra kandidātu no savienības, kas ieguvusi visvairāk balsu, un uzticēs viņam jaunās valdības veidošanu. Ja kandidātam 30 dienu laikā neizdosies izveidot valdību, prezidents izvirzīs jaunu kandidātu premjerministra amatam.

Valdības veidošanas process agrāk aizņēmis līdz pat astoņiem mēnešiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu