Fotostāsts: Taizemes pensionāri atgriežas skolas solā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ģērbušās sarkanbaltās skolas formās, bariņš sešdesmitgadnieču sasēžas autobusā un ar smaidu sejā dodas uz skolu Taizemes provincē Ajutajā. Viņām - un vēl daudziem citiem taizemiešu sirmgalvjiem - atgriešanās skolas solā ir veids, kā kliedēt vientulību, vēsta aģentūra AP.

Taizemē arvien lielāks skaits vecu cilvēku dzīvo vieni.

«Es gaidu katru trešdienu, kad uzvelku formu, aizbraucu uz skolu un satieku draugus. Mēs varam parunāties un pasmieties,» stāsta 77 gadus vecā atraitne Somdžita Tīrarodža, kura mācās veco ļaužu skolā Ajutajā.

Foto: Reuters/Scanpix

Viņas vīrs nomira pēc 40 laulībā pavadītiem gadiem, bet bērni ciemos atbrauc tikai pa retam. Somdžita saka, ka mācīšanās viņai esot palīdzējusi atgūties no sērām.

Somdžitas stāsts izgaismo vienu no Taizemes nozīmīgākajām problēmām - sabiedrības novecošanos. Taizeme un Ķīna noveco straujāk nekā citas valstis šajā reģionā. Pasaules Banka prognozē, ka 2040.gadā Taizemē būs lielākais veco ļaužu īpatsvars Austrumāzijas attīstības valstīs.

Foto: Reuters/Scanpix

Taizemē pašlaik ir 7,5 miljoni cilvēku, kas pārkāpuši 65 gadu slieksni. Aprēķināts, ka 2040.gadā tādu būs jau 17 miljoni jeb vairāk nekā ceturtdaļa no visiem iedzīvotājiem.

Kādreiz bija pieņemts, ka taizemieši vecumā dzīvo pie ģimenes un viņus aprūpē bērni. Taču, tā kā darbspējīgie taizemieši no laukiem bieži vien labāku karjeras iespēju dēļ pārceļas uz dzīvi pilsētās, viņu vecāki un vecvecāki paliek vieni.

Cenšoties mazināt sirmgalvju vientulības sajūtu, valdība izveidojusi skolas, kurās vecie ļaudis trīs mēnešu garumā reizi nedēļā var apmeklēt mācības.

«Ikdienas dzīve sagādā daudz stresa,» stāsta 63 gadus vecais Čūčarts Supkerds. «Droši vien kādreiz atkal palikšu vientuļš, bet lepojos, ka stundās uzzināju šo to jaunu.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu