OPCW: Ķīmiskajā uzbrukumā Sīrijā, visticamāk, tika izmantots hlors

TVNET/EuroNews
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Starptautiskās Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) faktu noskaidrošanas misija secinājusi, ka 2018.gada 4.februāra uzbrukumā Serakibā, Idlibā, visticamāk, kā ķīmiskais ierocis izmantots hlors, ziņo raidsabiedrība «Euronews».

Misijas uzdevums bija noskaidrot, vai Sīrijā tika izmantoti ķīmiskie ieroči vai toksiskas ķimikālijas. Tās uzdevums nebija noteikt, kas šo uzbrukumu veicis, norāda OPCW.

Faktu noskaidrošanas misija uzskata, ka hlors bija iepildīts cilindros un mehāniski tika izplatīts Serakibā.

Secinājumi balstīti uz diviem atrastajiem cilindriem, kuros bija iepildīts hlors, aculiecinieku stāstīto, analīzei paņemtajiem vides paraugiem, kuri uzrādīja neparasti lielu hlora klātbūtni, kā arī pēc incidenta slimnīcā nonākušo pacientu skaita, kuru simptomi liecināja par saindēšanos ar hloru un citām toksiskām ķimikālijām.

«Es stingri nosodu ķīmisko ieroču lietošanu - neatkarīgi no tā, kas tos ir lietojis, kāda iemesla dēļ un kādos apstākļos. Šādas darbības ir pretrunā ar Ķīmisko ieroču konvencijā ietverto ķīmisko ieroču aizliegumu,» norāda organizācijas ģenerāldirektors.

Misijas sagatavotais ziņojums nodots konvencijas dalībvalstīm.

7.aprīlī Dumā notika cits uzbrukums, kurā dzīvību zaudēja vairāki desmiti cilvēku.

ANO pagājušogad secināja, ka Asada režīms bija atbildīgs par zarīna izmantošanu uzbrukumā Sīrijā pērnā gada aprīlī, kurā bojā gāja vairāk nekā 80 cilvēki. Zarīna pēdas tika atrastas arī Gutā, kur 2013.gadā dzīvību zaudēja simtiem cilvēku.

Sīrijas režīms noliedz atbildību visos trīs ķīmiskajos uzbrukumos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu