Vācu izlūkdienests pie «Novičok» parauga tika vēl 90.gados

TVNET/LETA/DW
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Krievijā izstrādātā nervus paralizējošā inde «Novičok» savulaik nonākusi Rietumu specdienestu rīcībā, pateicoties Vācijas izlūkdienesta BND operācijai, kas veikta vēl 90.gadu pirmajā pusē, vēsta laikraksts «Die Zeit», kas kopā ar vairākiem medijiem veicis izmeklēšanu šajā lietā.

Krievijas zinātnieks, kurš sadarbojies ar BND, piedāvājis sarūpēt «Novičok» paraugu, ja viņam un viņa ģimenei tiek nodrošināta iespēja dzīvot Vācijā, liecināja žurnālistu avoti.

Piedāvājums izraisījis neviennozīmīgu Vācijas varasiestāžu reakciju. Vācija tikai 1990.gadā panākusi, ka no valsts tiek izvestas amerikāņu ķīmisko ieroču rezerves, un tās negribēja saistīties ar šāda bruņojuma izstrādi vai izpēti.

Tāpēc iegūtais «Novičok» paraugs analizēts laboratorijā Zviedrijā. Vācijas izlūkdienests no Zviedrijas saņēmis tika indes formulu.

Pēc kanclera Helmuta Kola rīkojuma «Novičok» formula nodota draudzīgo valstu izlūkdienestiem, arī britiem un amerikāņiem.

Dažās NATO valstīs izgatavots neliels daudzums «Novičok», lai varētu izstrādāt pretindi.

Lai nebojātu attiecības ar Krievijas prezidentu Borisu Jeļcinu, šī operācija paturēta slepenībā.

Zinātnieks, kurš nodevis indi Vācijai, izceļojis uz Vāciju un kādu laiku dzīvojis Bundesvēra apsargāts.

Lielbritānijas varasiestādes uzskata, ka 4.martā Anglijas pilsētā Solsberī bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam un viņa meitai Jūlijai uzbrukts ar «Novičok». Skripaļi tika atrasti bez samaņas uz soliņa parkā.

Londona un tās sabiedrotie Skripaļu saindēšanā vaino Krieviju, kas to kategoriski noliegusi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu