Jaunais Katalonijas premjers zvērestā izvairās minēt Spānijas konstitūciju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Katalonijas jaunais premjerministrs Kims Torra ceturtdien nodeva amata zvērestu, taču neilgajā ceremonijā nepiedalījās Spānijas centrālās valdības pārstāvji.

Torra, kas pārstāv katalāņu separātistus, savā zvēresta tekstā izvairījās no Spānijas konstitūcijas pieminēšanas, tā vietā solot ievērot «katalāņu tautas gribu».

«Solu lojāli pildīt reģiona prezidenta pienākumus, būdams uzticīgs katalāņu tautas gribai, kuru pārstāv Katalonijas parlaments,» sacīja Torra, izmantojot to pašu formulu, ko lietojis viņa priekštecis premjera krēslā Karles Pudždemons.

Tomēr jaunais reģionālās valdības vadītājs savā zvēresta tekstā neapsolīja ievērot arī Katalonijas autonomijas statūtu.

Pretrunā ar protokolā noteikto, zvēresta nodošanas ceremoniju rotāja vienīgi Katalonijas karogs, izpaliekot gan Spānijas karogam, gan karaļa portretam.

Torras apstiprināšana amatā pēc mēnešiem ilgušā politiskā strupceļa paver ceļu uz jaunās Katalonijas valdības izveidi, kas savukārt ļaus atcelt Madrides tiešo pārvaldi, kura tika ieviesta 27.oktobrī, reaģējot uz reģionālā parlamenta balsojumu par vienpusēju neatkarības pasludināšanu.

Tomēr centrālās valdības cerības nepiepildījās, un ārkārtas vēlēšanās, kuras tika izsludinātas pēc Katalonijas parlamenta iepriekšējā sasaukuma atlaišanas, katalāņu separātistiem izdevās saglabāt absolūto vairākumu.

Taču ilgu laiku pēc decembrī notikušajām vēlēšanām neizdevās izveidot jauno valdību, jo lielākā daļa separātistu līderu atrodas vai nu trimdā vai apcietinājumā un neviens no iepriekš izvirzītajiem kandidātiem uz premjera amatu nevarēja ierasties uz savas apstiprināšanas sēdi parlamentā.

Tāpēc pagājušajā nedēļā Pudždemons, kurš šobrīd uzturas Vācijā, kur gaida tiesas lēmumu par viņa iespējamo izdošanu Spānijai, atsauca savu atkārtoti izvirzīto kandidatūru un kā savu aizvietotāju piedāvāja Torru.

Torra apsolījis turpināt cīņu par Katalonijas neatkarību un paziņojis, ka ir vienīgi «pagaidu premjerministrs», kas pildīs šo amatu, kamēr neatgriezīsies «leģitīmais» katalāņu līderis Pudždemons.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu