Turcija aicina musulmaņu valstis nostāties palestīniešu pusē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CLEMENS BILAN / EPA

Turcija aicinājusi musulmaņu valstis nostāties palestīniešu pusē un kopīgi strādāt pie tā, lai novērstu citu valstu vēstniecību pārcelšanos no Telavivas uz Jeruzalemi, sekojot ASV piemēram.

Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu nācis klajā ar šādu aicinājumu piektdien Islāma sadarbības organizācijas (OIC) ārkārtas samitā, ko prezidējošā valsts Turcija sasauca pēc lielā bojāgājušo palestīniešu skaita protestos pie Gazas joslas robežas ar Izraēlu.

Čavušolu paziņoja, ka ASV nelegālais lēmums par vēstniecības pārcelšanu iedrošinājis Izraēlu «aukstasinīgi slepkavot nevainīgus palestīniešus».

Ministrs aicināja nepieļaut, ka citas valstis seko ASV piemēram.

Viņš arī paziņoja, ka Islāma sadarbības organizācija savā noslēguma paziņojumā piektdienas izskaņā uzsvērs palestīniešu mērķa nozīmīgumu un skaidri paziņos, ka nepieļaus «šīs svētās pilsētas vēsturiskā statusa mainīšanu».

Gaidāms, ka samita gaitā runas teiks arī Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans, Jordānijas karalis Abdulla II un palestīniešu premjerministrs Rami Hamadalls.

Uz samitu ieradies arī Irānas prezidents Hasans Ruhani.

Čavušolu sacīja, ka piesardzība nepieciešama arī OIC, jo dažas valstis balsoja pret, atturējās vai neieradās uz ANO balsojumu decembrī, kad aptuveni 128 valstis pieņēma ANO rezolūciju, ar kuru noraidīts ASV prezidenta Donalda Trampa lēmums atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu.

Čavušolu norādīja, ka neskatoties uz to, «ASV nepārstāja ignorēt starptautisko tiesību pamata principus vai starptautiskās sabiedrības gribu.»

Turcija skaļi kritizējusi Izraēlas rekciju pret protestiem Gazas joslā. Šī iemesla dēļ Izraēlas un Turcijas attiecības ir saasinājušas līdz pat diplomātu izraidīšanai.

Pirmdienas sadursmes pie Gazas joslas un Izraēlas robežas, kas laika ziņā sakrita ar ASV vēstniecības atklāšanu Jeruzalemē, bija asiņainākās kopš 2014.gada, kad faktiski norisinājās karš starp Izraēlu un palestīniešu radikālo islāmistu kustību «Hamas», kas kontrolē Gazas joslu.

Sadursmju upuru skaits pārsniedzis 60 cilvēkus, bet to ievainoto skaits, kas cietuši no lodēm un asaru gāzes, saskaņā ar palestīniešu mediķu datiem pārsniedz 2200.

Kopumā Gazas joslā protestos līdzās robežai ar Izraēlu kopš 30.marta nogalināti vairāk nekā 110 palestīnieši.

Izraēla paziņojusi, ka tā rīkojusies pašaizsardzības nolūkos, aizstāvot savas robežas un iedzīvotājus. Izraēlai atbalstu paudušas arī ASV, norādot, ka atbildība par vardarbību gulstas uz grupējumu «Hamas».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu