No Damaskas apvidus evakuē «Islāma valsts» karotājus

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Džihādistu grupējuma «Islāma valsts» karotāju pirmā grupa svētdien Sīrijā pametusi savu pēdējo bastionu apvidū uz dienvidiem no Damaskas, kā to paredz vienošanās, kas pēc vairākas nedēļas ilgušām sīvām kaujām tika panākta Sīrijas konflikta pušu starpā, svētdien paziņoja Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija «Syrian Observatory of Human Rights» (SOHR).

«Islāma valsts» karotāji un viņu ģimenes izvestas no «Islāma valsts» kontrolētās Jarmukas palestīniešu bēgļu nometnes un līdzās esošā Tadamunas rajona sešos autobusos, sacīja SOHR direktors Rami Abderrahmans.

«Rītausmā izbrauca seši autobusi, dodoties austrumu virzienā uz Sīrijas tuksnesi,» paskaidroja SOHR vadītājs.

Evakuācija sākta dienu pēc tam, kad tika panākta vienošanās par kauju apturēšanu.

Sīrijas valdībai lojālie grupējumi, it īpaši palestīniešu kaujinieki, kopš 19.aprīļa bija izvērsuši operāciju, lai «Islāma valstij» atkarotu Jarmuku, Tadamunu, kā arī līdzās esošos Kadamas un Hadžar al Asvadas apgabalus.

Kaujās dzīvību zaudējuši vairāk nekā 250 režīma karotāji un 233 «Islāma valsts» kaujinieki, liecina SOHR dati.

Kaujas beigušās sestdien ap dienas vidu, vienlaikus parādoties ziņām, ka var tikt noslēgta vienošanās par evakuāciju.

Jarmuka savulaik bija rosīgs apvidus, kurā dzīvoja 160 000 palestīniešu un sīriešu. Jarmukas iedzīvotāju skaits tagad sarucis līdz dažiem simtiem cilvēku.

«Islāma valsts» vēl nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur «kalifātu» un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret «Islāma valsti», grupējums tagad zaudējis teju visas agrākās teritorijas.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu