Politiskā strupceļa beigas Itālijā: Konte sāk valdības veidošanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Itālijas premjerministra amata kandidāts Džuzepe Konte ceturtdien sācis koalīcijas valdības sastādīšanu, kas pieliks punktu politiskajam strupceļam, kādā Itālija nonāca pēc 4.martā notikušajām parlamenta vēlēšanām.

Jau vēstīts, ka Itālijas prezidents Serdžo Matarella trešdien uzticēja populistiskās Pieczvaigžņu kustības (M5S) un labējās Līgas izvirzītajam kandidātam valdības veidošanu.

Prezidentam bija jādod sava piekrišana premjerministra kandidātam un abu partiju saskaņotajai jaunās valdības programmai, pirms abas partijas var sākt koalīcijas valdības sastādīšanu.

M5S biedrs Konte ir jaunpienācējs uz politiskās skatuves un līdz šim nav ieņēmis nevienu vēlētu amatu. Tajā pašā laikā viņam ir solīda jurista un akadēmiskā karjera un viņš bijis arī M5S līdera personīgais advokāts.

Konte paziņoja, ka stādīs priekšā prezidentam jauno valdību nākamo pāris dienu laikā.

Matarellam ir jāapstiprina saraksts ar ministru kandidātiem, pirms tas var tik nodots apstiprināšanai parlamentam.

Itālijas mediji vēsta, ka Līgas vadītājs Mateo Salvīni, visticamāk, kļūs par iekšlietu ministru, bet M5S līderis Luidži Di Maio par ekonomikas attīstības ministru.

M5S un līgas līderi ir solījuši samazināt nodokļus, atvieglot taupības pasākumus, palielināt sociālos izdevumus un pastiprināt nelegālo migrantu deportēšanu.

Eiroskeptiskās partijas arī solījušas pārskatīt Itālijas līgumus ar Eiropas Savienību (ES).

Tomēr Konte, runājot ar žurnālistiem prezidenta pilī trešdienas vakarā, ieņēma daudz samiernieciskāku toni pret Eiropu.

«Es apzinos nepieciešamību apliecināt Itālijas vietu gan Eiropā, gan starptautiski,» sacīja Konte, kurš sevi nodēvējis par «tautas advokātu».

Konte sacīja, ka vēlas valdību, kas tiešām pārstāv tautu un gādā par tās interesēm.

«Es esmu gatavs aizstāvēt itāļu intereses Eiropā un starptautiski, saglabājot dialogu ar Eiropas institūcijām un citu valstu pārstāvjiem,» paziņoja Konte.

Mediji vēsta, ka prezidentu satraukuši M5S un labējās Līgas izvirzītais kandidāts ekonomikas ministra matam.

81 gadus vecais Paolo Savona, kurš ieņēma rūpniecības ministra amatu no 1993.gada līdz 1994.gadam, stingri iebilda pret Māstrihtas līguma parakstīšanu un izteicies, ka uzskata eiro par «Vācijas sprostu».

ES amatpersonas ir paudušas bažas, ka Itālija var izraisīt jaunu eirozonas krīzi, ja jaunā valdība atteiksies ievērot Briseles noteiktos valsts izdevumu un parādsaistību mērķus.

ES ekonomikas un monetāro lietu komisārs Pjērs Moskovisī trešdien sacīja, ka Itālijai jāsniedz ticams paskaidrojums, kā tā plāno samazināt valsts parādu.

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers žurnālistiem Briselē norādīja: «Mēs vērtējam valdības kā valdības nevis pēc tā, ko tās paziņo, bet pēc tā, ko tās darīs.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu