Ziemeļkoreja demontē kodolizmēģinājumu poligonu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ziemeļkoreja uzspridzinājusi tuneļus valsts vienīgajā kodolizmēģinājumu poligonā, novērojuši raidorganizācijas CNN žurnālisti. Klātienē vērot poligona iznīcināšanu bija aicināti vairāki ārvalstu mediju pārstāvji.

Ziemeļkoreja iznīcināja vismaz trīs tuneļus, novērošanas būves, metāllietuvi un dzīvojamās ēkas Pungjeri poligonā.

CNN žurnālistu komanda no apmēram 500 metru attāluma novēroja, kā kalnos ierīkotajā poligonā tiek uzspridzināts 2., 3. un 4. poligona tunelis.

Kopumā uz poligona demontēšanu bija aicināti vairāk nekā 30 žurnālisti. Pirms sprādzieniem viņi apskatīja tuneļos izvietotos spridzekļus, bet pēc tam tika nogādāti drošā attālumā, lai vērotu eksploziju.

Ziemeļkoreja poligonā veikusi sešus kodolizmēģinājumus. Pēdējais no tiem tika veikts 2017.gada septembrī.

Starptautiskā sabiedrība šo Phenjanas lēmumu uztvēra atzinīgi, saskatot tajā centienus uzlabot atmosfēru pirms ASV prezidenta Donalda Trampa un Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna tikšanās.

Taču šis solis nav neatgriezenisks un Ziemeļkorejai būtu jāīsteno daudz nopietnāki pasākumi, lai izpildītu Trampa prasības par kodolatbruņošanos.

Phenajana nebija uzaicinājusi starptautiskos ekspertus uz poligona demontēšanu, šādi ierobežojot savu apgalvojumu ticamību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu