Gruzija oficiāli apstiprina Lietuvas autentisko nosaukumu

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Gruzijā oficiāli apstiprināts Lietuvas autentiskais nosaukums gruzīnu valodā, aizstājot līdz šim lietoto slāvisko nosaukumu «Litva», apstiprinājusi Gruzijas Ārlietu ministrija.

To, ka Gruzija, uzklausot sava Valsts valodas departamenta ieteikumus, «Litva» aizstājusi ar «Lietuva», apliecinājuši arī Gruzijas vēstniecības Lietuvā pārstāvji.

Uzsvērts, ka tāds lēmums pieņemts, atbildot uz «Lietuvas draudzīgo soli» atzīt alternatīvu Gruzijas nosaukumu «Sakartvelija» (lietuviešu valodā - Sakartvelas). Atzīmēts arī, ka šiem abpusējiem soļiem ir simboliska nozīme, jo Lietuva šogad svin sava valstiskuma atjaunošanas simtgadi, savukārt Gruzija maijā atzīmē simto gadskārtu, kopš tika izveidota neatkarīga Gruzijas Demokrātiskā Republika.

Kā ziņots, Lietuvas Valsts valodas komisija pēc konsultācijām ar Gruzijas vēstniecību un iepazīšanās ar gruzīnu valodnieku nostāju nolēma, ka «Gruzija» arī turpmāk paliks šīs valsts oficiālais nosaukums lietuviešu valodā, bet atļāva līdztekus tam lietot arī alternatīvo variantu «Sakartvelija». Lēmums pieņemts, atsaucoties uz Tbilisi lūgumu, kas bija pamatots ar apsvērumu, ka nosaukums «Gruzija» ir krievu izcelsmes vārds.

Lietuvas valsts vadītāji un Ārlietu ministrija sola nosaukumu «Sakartvelija» lietot arī rakstvedībā.

Kā atzinis Lietuvas Valsts valodas komisijas vadītājs Audris Antanaitis, Gruzija spērusi «skaistu atbildes soli».

«Mēs sakām savu lietuviešu «Ačiū!» («Paldies!»). Protams, šis notikums ir drīzāk simbolisks un tam nav lielas politiskas nozīmes, mums tas nav īpaši aktuāli un mēs nevērsīsimies pie citām valstīm, kuras lieto nosaukumu «Litva», tomēr draudzīgas valsts solis izrādīt mums labvēlību tiešām ir pelnījis «paldies»,» viņš uzsvēris.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu