Slepkavību vilnis Londonā: policija vaino vardarbīgus videoklipus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Londona pieredz slepkavību un vardarbīgu noziegumu vilni. Daudzi pārkāpēji un upuri ir gados jauni - pusaudži un jaunieši. Londonas policijas komisāre Kresida Dika pie tā vaino vardarbīgus mūzikas video, un divu gadu laikā likumsargi lūguši video platformai «YouTube» izdzēst apmēram 50 līdz 60 mūzikas videoklipus, kas aicina uz vardarbību, vēsta britu raidorganizācija BBC.

Līdz šim video vietne izņēmusi vairāk nekā 30 no šiem video.

Policija norāda, ka videoklipi slavinot vardarbību, īpaši izceļot hiphopa mūzikas novirzienu «drill».

«Drill» mūzikas aizsākumi meklējami Čikāgā, ASV. Viens no populārākajiem izpildītājiem ir «Chief Keef», kura slavenākā dziesma ir 2012. gadā iznākusī «I Don't Like».

Šim žanram piederīgo dziesmu vārdos bieži vien detalizēti aprakstīta narkotiku lietošana un vardarbība.

Šā gada februārī 17 gadus vecajam reperim Džunioram Simpsonam tika piespriests mūža ieslodzījums. Viņš un vēl trīs citi jaunieši nodūra 15 gadus veco Žermeņu Gupalu.

Tiesā izskanēja, ka Simpsons pirms slepkavības esot sarakstījis dziesmas vārdus par uzbrukumu ar nazi.

«Tu teici, ka dziesmu vārdus sarakstīji tāpat vien, bet es tam neticu. Es domāju, ka tu gaidīji īsto brīdi, lai uzbruktu,» paziņojot spriedumu, teica tiesnesis Entonijs Leonards.

«Bandas cenšas pārspēt viena otru ar video un vārdiem - rezultāts izskatās pēc mūzikas video, bet patiesībā bandas tajos tiešā veidā draud viena otrai,» norāda Londonas policijas pārstāvis Maiks Vests. «Tajos ir vardarbīgi žesti, roku kustības, kas imitē šaušanu ar ieročiem, un apraksti, ko viņi viens ar otru izdarīs.»

«Drill» mūziķu apvienība «1011» izveidojusi interneta petīciju, cenšoties pielikt punktu videoklipu dzēšanai no «YouTube». Petīcija savākusi vairāk nekā 5000 parakstu.

«Mēs esam ieviesuši noteikumus, lai cīnītos pret video, kas saistīti ar nažu uzbrukumiem Lielbritānijā,» norāda «YouTube» pārstāvis. «Mēs turpinām konstruktīvu sadarbību ar ekspertiem.»

«Tāpat kā daudzi citi Lielbritānijā, mēs esam ļoti nobažījušies par problēmu un negribam, lai mūsu platformu izmanto aicinājumiem uz vardarbību,» viņš uzsvēra.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu