ASV artilērijas triecienā pret talibu līderiem Afganistānā nogalināti vismaz 50 cilvēki

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV raķešu artilērijas triecienā, kas pagājušonedēļ tika vērsts pret islāmistu grupējuma «Taleban» līderu sanāksmi Helmandas provincē Afganistānas dienvidos, ir nogalināti vismaz 50 nemiernieku vadoņi, otrdien paziņoja ASV armijas pulkvežleitnants Mārtins O'Donels.

(Papildināta ziņa.)

Viņš atzina, ka šī trieciena ietekme būs jūtama arī ārpus Helmandas provinces, kur četras artilērijas raķetes sagrāva talibu pavēlniecības un vadības pozīciju.

Par 24.maijā notikušo artilērijas triecienu tika paziņots jau pagājušajā nedēļā, bet toreiz netika publiski novērtēts tajā nogalināto skaits.

O'Donels sacīja, ka uzbrukums bija vērsts pret talibu komandieru augsta līmeņa sanāksmi Helmandas provinces Musakalas apriņķī.

Šis uzbrukums bija piemērs tam, kā ASV armija izmanto paplašinātās pilnvaras, kas tai piešķirtas saskaņā ar ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas jauno reģionālo stratēģiju karadarbībai Afganistānā. Šī stratēģija ļauj ASV spēkiem uzņemties aktīvāku lomu kaujās.

Uzbrukumā izmantota augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēma (HIMARS), ar kuru tiek izšautas ar GPS vadāmas raķetes, sacīja O'Donels.

ASV uzlidojumos pēdējo desmit dienu laikā nogalināti vairākas talibu amatpersonas, kuru precīzs skaits nav nosakāms, viņš piebilda.

ASV amatpersonas cer, ka, palielinot militāro spiedienu pret talibiem, izdosies piespiest viņus iesaistīties miera sarunās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu