Žurnālists Babčenko, izrādās, ir dzīvs

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sergei Supinsky / AFP

Krievijas žurnālista un Kremļa kritiķa Arkādija Babčenko «slepkavība» izrādījusies Ukrainas Drošības dienesta (UDD) specoperācija un viņš trešdien Kijevā UDD preses brīfingā uzrunājis žurnālistus.

Ziņa papildināta

UDD paziņoja, ka operācijā aizturējis aizdomās turamo par žurnālista slepkavības gatavošanu.

«Pirms trim stundām Kijevā tika aizturēts Babčenko slepkavības organizators,» preses brīfingā paziņoja UDD vadītājs Vasils Hricaks. Pēc viņa teiktā, Babčenko slepkavības organizators plānojis Ukrainā likvidēt 30 cilvēkus.

Viņš sacīja, ka UDD savlaicīgi saņēmis informāciju par Babčenko slepkavības gatavošanu.

«Šodien es varu pastāstīt detaļas par Ukrainas Drošības dienesta specoperāciju, pateicoties kurai mums izdevās ne tikai izjaukt cinisku provokāciju, bet arī dokumentēt, kā Krievijas specdienesti gatavoja šo nekaunīgo noziegumu,» pavēstīja Hricaks.

«Es varētu izteikt līdzjūtību Arkādija Babčenko ģimenei, taču es to nedarīšu. Tieši otrādi, šodien es apsveicu Arkādiju ar trešo dzimšanas dienu un aicinu viņu zālē,» pavēstīja Hricaks, pēc kā zālē ienāca Babčenko.

Viņš par notikušo atvainojās savai sievai un atklāja, ka UDD operācijai Krievijas rīkotu teroraktu novēršanai piesaistīts pirms mēneša, bet pati operācija gatavota divus mēnešus.

Hricaks arī paziņoja, ka Babčenko slepkavības izpildei Krievijas specdienesti savervējuši Ukrainas pilsoni, bijušo pretterorisma operācijas dalībnieku, kuram dots uzdevums par naudu atrast izpildītājus virknei teroraktu ar daudziem upuriem. Par Babčenko slepkavību viņam piesolīta 30 000 dolāru liela atlīdzība.

Kā pavēstīja Ukrainas ģenerālprokurors Jurijs Lucenko, cilvēks, kuram bija jākļūst par Babčenko slepkavu, piekritis sadarboties ar izmeklēšanu un lietā figurēs kā liecinieks.

Pēc viņa teiktā, žurnālista «slepkavības» izpildītājs bija būtiska specoperācijas sastāvdaļa, lai organizators noticētu, ka slepkavība pastrādāta.

«Vakardienas izpildītājs bija operatīvās kombinācijas daļa, lai galīgi fiksētu organizatora vainu un vairāk uzzinātu par pasūtītāju,» paziņoja Lucenko, piebilstot, ka pasūtītājs atrodas Krievijā un tagad veicams darbs tā noskaidrošanai.

Tikmēr Ukrainas prezidents Petro Porošenko apsveicis UDD ar veiksmīgo operāciju un uzdevis nodrošināt Babčenko un viņa ģimenei nepārtrauktu apsardzi.

«Apsveicu Ukrainas Drošības dienestu ar spīdošu operāciju Krievijas žurnālista Arkādija Babčenko dzīvības saglabāšanai. (..) Maskava diezin vai nomierināsies - uzdevu piešķirt Arkādijam un viņa ģimenei piešķirt nepārtrauktu apsardzi,» savā «Facebook» lapā raksta Porošenko.

Savukārt starptautiskā preses un vārda brīvības organizācija «Reportieri bez robežām» (RSF) Babčenko slepkavības inscenēšanu nosodījusi kā «nožēlojamu triku».

Kā pavēstīja RSF vadītājs Kristofs Deluārs, lai arī viņš ir atvieglots, ka Babčenko ir dzīvs, «tas ir nožēlojami, ka Ukrainas policija šim trikam ir spēlējusies ar patiesību, lai arī kāds būtu viņu motīvs».

Ukrainas Drošības dienesta video, kurā redzama Babčenko slepkavības organizētāja aizturēšana:

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu