Neskatoties uz sankcijām, Ziemeļkorejas elite joprojām lieto «Apple» un «Microsoft» produktus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Neskatoties uz ASV Ziemeļkorejai piemērotajām sankcijām, Ziemeļkorejas režīma elite joprojām iegūst un lieto ASV tehnoloģiju uzņēmumu jaunākos produktus, teikts ASV kiberdrošības uzņēmuma «Recorded Future» ziņojumā.

«Recorded Future» veica pētījumu, lai noskaidrotu, kādas ierīces Ziemeļkorejas iedzīvotāji izmanto, lai piekļūtu internetam. Šajā pētījumā secināts, ka Ziemeļkorejas elite internetu galvenokārt lieto, izmantojot ASV uzņēmuma «Apple» ražotos viedtelefonus «iPhone» un datorus, kas aprīkoti ar «Microsoft Windows» operētājsistēmām, vēsta ASV raidsabiedrība CNN.

Ziņojumā norādīts, ka Ziemeļkorejas vadošās amatpersonas galvenokārt paļaujas uz ASV tehnoloģijām, lai ikdienā piekļūtu internetam.

«Recorded Future» eksperti uzsver, ka ASV tehnoloģiju lietošana galvenokārt attiecas tikai uz valdošo eliti un tās ģimenēm.

Vienkāršajiem valsts iedzīvotājiem parasti nemaz nav ierīču, ar kurām iespējams piekļūt internetam, un, pat ja būtu, viņiem nav tiesību bez ierobežojumiem piekļūt globālajam tīmeklim.

«Recorded Future» ziņojumā arī norādīts, ka ASV tehnoloģijas, visticamāk, izmantotas, Ziemeļkorejas veiktajos kiberuzbrukumos.

Lai arī lielākā daļa kiberuzbrukumu, par kuru veikšanu aizdomās tiek turēta Ziemeļkoreja, veikta no citām valstīm, tomēr neliela daļa šo uzbrukumu īstenota no Ziemeļkorejas.

«Recorded Future» eksperti noskaidrojuši, ka Ziemeļkorejā tiek lietoti gan veci, gan paši jaunākie «Apple» produkti, gan arī dažādu paaudžu «Windows» produkti.

«Apple» un «Windows» pārstāvji pagaidām nav komentējuši informāciju par šo uzņēmumu produktu izmantošanu Ziemeļkorejā.

«Recorded Future» uzsver, ka ārvalstu tehnoloģijas un produktus, kurus valstij neļauj brīvi iegādāties sankciju režīms, tā iegūst, izmantojot dažādas shēmas, piemēram, veidojot čaulas uzņēmumus, izmantojot citās valstīs dzīvojošos ziemeļkorejiešus vai pat iesaistoties kriminālās aktivitātēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu