«Paēdu zupu, izsaucu taksi un braucu nogalināt Babčenko.» Krievu žurnālista «slepkavas» stāsts

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Oleksijs Cimbaļuks ir bijušais pareizticīgo mācītājs un cilvēks, kam tika uzticēta Ukrainā dzīvojošā krievu žurnālista Arkādija Babčenko slepkavība. Tikko ukrainis Boriss Germans viņam piedāvāja nogalināt žurnālistu, Cimbaļuks par to paziņoja Ukrainas drošības dienestiem, kuri inscenēja Babčenko nāvi un vienu dienu lika Ukrainas un starptautiskajai sabiedrībai noticēt, ka žurnālists patiešām ir miris.

«Es esmu Arkādija Babčenko slepkava,» nosmej Cimbaļuks. Raidorganizācijas BBC žurnālisti ar viņu tiekas Kijevā, un Cimbaļuks tajā stāsta par savu lomu drošības dienestu inscenējumā, kas vainagojās ar slepkavības pasūtītāja notveršanu, taču izmantotā metode izpelnījās starptautisku nosodījumu.

Cimbaļuks aktīvi darbojas vienā no Ukrainas labējo radikāļu kustībām un savulaik kā brīvprātīgais piedalījās karadarbībā pret prokrieviskajiem kaujiniekiem valsts austrumos.

Vai viņš kādreiz ir kādu nogalinājis? Tas ir nepieklājīgs jautājums, žurnālistam atbild Cimbaļuks.

Cimbaļuks stāsta, ka aprīļa sākumā viņu esot uzrunājis Germans, piedāvājot par atlīdzību pastrādāt slepkavību. Babčenko slepkavības plāns tika noslīpēts, tiekoties klātienē un sarakstoties. «Slepkava» saņēma avansu 14 000 ASV dolāru apmērā.

Cimbaļuks ar Germanu iepazinās, cīnoties Austrumukrainā. Domājams, ka Germans viņu izvēlējās, uzskatīdams par viegli manipulējamu, pieļauj Cimbaļuks. Taču tā bija kļūda - Cimbaļuks par notiekošo informēja drošības dienestus un ierakstīja visu ar Germanu pārspriesto.

Dažas dienas pirms slepkavības inscenējuma Cimbaļuks satika Babčenko viņa dzīvoklī. «Mūs iepazīstināja ar vārdiem «sasveicinies ar savu potenciālo slepkavu»,» pasmīkņā Cimbaļuks. «Es viņam pateicu, ka ne jau katru dienu rodas iespēja iesist pliķi Putinam.»

Slepkavības dienā, 29.maijā, Cimbaļuks izturējās tā, kā to būtu darījis īsts slepkava, - gadījumam, ja viņu izseko. «Paēdu zupu, izsaucu taksi un braucu nogalināt Babčenko,» ar smaidu saka Cimbaļuks.

«[Dzīvoklī Babčenko] gulēja uz grīdas asiņu peļķē un gaidīja ātrās palīdzības ierašanos. Novēlēju viņam labu veselību, un viņš palūdza, lai nesmīdinu viņu.»

Pēc tam drošībnieki nogādāja Cimbaļuku drošā vietā, kur viņš sekoja notikumu attīstībai sociālajos tīklos. Germanam viņš nosūtīja ziņu, ka esot ticis galā ar «to parazītisko tārpu». Agrā rīta stundā viņš saņēma no Germana ziņu, ka viņiem vajadzētu tikties.

Tikšanās tā arī nenotika, jo drošības dienesti aizturēja Germanu, pirms viņš paspēja pamest valsti. Drīz pēc tam Babčenko visiem par pārsteigumu sveiks un vesels ieradās televīzijā pārraidītā preses konferencē.

Germans nav noliedzis Babčenko slepkavības plānošanu. Taču viņš apgalvo, ka arī esot sadarbojies ar Ukrainas Drošības dienestu (UDD) un zinājis, ka slepkavība tikšot inscenēta. Līdz šim ne Germans, ne viņa advokāti nav snieguši nekādus pierādījumus šiem apgalvojumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu