ASV un Ziemeļkorejas līderu tikšanās: pirmie iespaidi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Otrdienas rītā tika veidota vēsture – ASV prezidents pirmo reizi tikās ar Ziemeļkorejas līderi. ASV medijs CNN piedāvā savus pirmos iespaidus par vēsturisko Donalda Trampa un Kima Čenuna tikšanos.

Kims bija laimīgs tur vienkārši būt

Kad abu valstu līderi sarokojās, Tramps acīmredzami centās pārlieku nesmaidīt. Savukārt Kims savas emocijas nekādā veidā nemēģināja ierobežot – viņš smaidīja daudz. Kims turpināja plati smaidīt arī pēc sarokošanās.

Kima smaidīšana nav uzskatāma par ko neparastu – tikai pirms trīs mēnešiem viņš bija gandrīz pilnībā izolētas un nedraudzīgas valsts līderis. Savukārt otrdienas rītā viņš sarokojās ar pasaulē varenākās valsts līderi.

Tramps apvaldīja savu tradicionālo «trampismu»

Trampam ir ļoti raksturīga pārmērīgas gādības un uzmanības izrādīšana un glaimu izteikšana sarunu partnerim, kad viņi tiekas vienatnē. Tas attiecas gan uz citu valstu līderiem, gan vietējiem politiķiem, gan arī žurnālistiem.

Pirms tikšanās ar Kimu Tramps, visticamāk, bija saņēmis padomnieku ieteikumu piebremzēt savu pārmērīgo entuziasmu. Par notikušo sarunu Tramps pēc tam izteicās, ka tā bijusi «ļoti, ļoti laba» un ka starp viņiem ir «lieliskas attiecības».

Tikšanās vienatnē vairāk bija izrāde, nevis darbs

Tramps un Kims vienatnē sarunājās 48 minūtes, šajā sarunā klātesot vienīgi viņu tulkiem. Pēc tam viņu tikšanās turpinājās paplašinātā formātā, piedaloties arī citām abu valstu amatpersonām.

48 minūtes var šķist ilga saruna, tomēr, ņemot vērā, ka sarunā piedalījās arī tulki, reālās Kima un Trampa sarunas ilgums bija divreiz īsāks, un tā nemaz vairs nav ilga saruna.

Tāpēc ir diezgan ticams, ka šī saruna vairāk uzskatāma par izrādi un iepazīšanās tikšanos, nevis par nopietnu darbu, kurā tiek pieņemti kādi svarīgi lēmumi. Nav izslēgts, ka jebkādas abu pušu vienošanās jau bija panāktas pirms abu valstu līderu samita notikušajās ASV un Ziemeļkorejas pārstāvju diplomātiskajās sarunās.

Abi līderi cer uz veiksmīgu izrādi

Jau no brīža, kad Tramps un Kims iznāca uz sarkanā paklāja, lai sarokotos, vispārējā atmosfēra abās pusēs bija acīmredzami optimistiska un silta.

Tramps un Kims ļoti labi apzinās, ka šīs tikšanās organizēšana un pati tikšanās ir lielisks «teātris», un viņiem abiem ļoti patīk politiskais teātris, kā rezultātā gan Tramps, gan Kims jau no paša sākuma bija apņēmības pilni, darīt visu iespējamo, lai šī izrāde būtu patiešām izdevusies.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu