Pompeo: Ziemeļkorejas sankciju mīkstināšana nenotiks, kamēr nebūs veikta denuklearizācija

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ziemeļkorejai noteikto sankciju mazināšana nenotiks, līdz Phenjana nebūs veikusi denuklearizāciju, ceturtdien sacīja ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo.

(Papildināta ziņa.)

Viņš izteica iebildumus pret Ziemeļkorejas valsts mediju pausto, ka ASV prezidents Donalds Tramps un Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns būtu vienojušies par pakāpenisku procesu.

Pompeo sacīja, ka Tramps izteicies pilnīgi skaidri par to, kāda būs procesa secība.

Seulā stāvot līdzās Japānas un Dienvidkorejas ārlietu ministriem, Pompeo sacīja, ka «mēs panāksim denuklearizāciju». Viņš norādīja, ka «tikai tad būs sankciju mazināšana».

Vašingtona turpina uzstāt uz «pilnīgu, pārbaudāmu un neatgriezenisku» Ziemeļkorejas denuklearizāciju, sacīja valsts sekretārs.

«Mums šķiet, ka Kims Čenuns saprot steidzamību, ka mums tas ir jāpaveic ātri,» norādīja Pompeo, izsakoties par Ziemeļkorejas atteikšanos no kodolieročiem.

Pompeo Seulā informēja Dienvidkorejas un Japānas ārlietu ministrus par vēsturiskajām sarunām, pēc kurām triumfējošais Tramps paziņoja, ka pasaule var «gulēt mierīgi».

Salīdzinot Trampa un iepriekšējo ASV administrāciju pieeju, Pompeo sacīja: «Pagātnē viņi nodrošināja ekonomisko un finansiālo palīdzību, pirms ir notikusi pilnīga denuklearizācija.»

«Tas nenotiks. Prezidents Tramps to ir apliecinājis skaidri,» uzsvēra valsts sekretārs.

Ziemeļkorejas valsts mediji trešdien ziņoja, ka Tramps piedāvājis dialoga gaitā apturēt manevrus un atcelt Phenjanai noteiktās sankcijas.

Tramps pēc sarunām ar Kimu sacīja, ka Vašingtona apturēs kopīgi ar Dienvidkoreju rīkotos manevrus, ar šo paziņojumu pārsteidzot Seulu un arī, kā šķiet, Pentagonu.

Phenjana iepriekš skaidrojusi, ka tās kodolieroči un tālā darbības rādiusa raķetes ir vairogs pret iespējamo ASV agresiju, un saistījusi denuklearizāciju ar ASV bruņoto spēku aiziešanu no pussalas.

Pēc sanāksmēm Seulā Pompeo dodas uz Pekinu, lai tur tiktos ar Ķīnas kolēģi.

Trampa un Kima otrdien samitā Singapūrā parakstītajā kopīgajā dokumentā Ziemeļkoreja apņēmusies «strādāt Korejas pussalas pilnīgas denuklearizācijas virzienā», bet Tramps savukārt apņēmies Ziemeļkorejai sniegt drošības garantijas.

Ziemeļkorejai noteiktās sankcijas pagaidām paliek spēkā, otrdien sacīja Tramps, vienlaikus norādot, ka vēlas tās atcelt cik vien drīz iespējams.

Tikmēr Ķīna jau ierosinājusi, ka ANO Drošības padomei vajadzētu apsvērt Ziemeļkorejai noteikto sankciju apturēšanu vai atcelšanu, ja Phenjana rīkojas atbilstoši ANO rezolūcijām un diplomātiskajās sarunās tiek panākts progress.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu