Japānā pazemina pilngadības vecumu

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Japāna pazeminājusi pilngadības vecumu no 20 līdz 18 gadiem. Pilngadības vecums mainīts pirmoreiz 142 gadu laikā, un, lai arī jaunieši pēc 18. dzimšanas dienas varēs precēties bez vecāku atļaujas, noformēt kredītkartes un paņemt aizdevumus, alkoholu joprojām drīkstēs lietot tikai no 20 gadu vecuma, vēsta raidorganizācija CNN.

Likuma grozījumi stāsies spēkā 2022. gada 1. aprīlī.

Pašlaik Japānā vīrieši var precēties no 18 gadu vecuma, bet sievietes - no 16 gadu vecuma, ja saņem piekrišanu no vecākiem. Pēc 20 gadu vecuma sasniegšanas vecāku atļauja vairs nav vajadzīga.

Likuma grozījumi ļaus jauniešiem ātrāk sākt pieaugušo dzīvi, taču tie nemainīs vecumu, no kura valstī atļauts lietot alkoholu, smēķēt un spēlēt azartspēles.

Japānā sarūk dzimstības rādītāji, kamēr vidējais dzīves ilgums pieaug. Japānas Veselības ministrija aprēķinājusi, ka līdz 2060. gadam valsts iedzīvotāju skaits varētu no pašreizējiem 126 miljoniem samazināties līdz nepilniem 87 miljoniem. Tas nozīmē, ka nākotnē būs mazāk strādājošo, kuru samaksātos nodokļus varēs novirzīt pensijām un veselības aprūpei.

«Ņemot vērā Japānas novecojošo sabiedrību un augošo budžeta deficītu, ir nepieciešamība palielināt no jauniešiem iekasētos nodokļus,» norāda Japānas Tempļa universitātes Āzijas studiju direktors Džefs Kingstons. «Pilngadības vecuma pazemināšana varētu būt veids, kā parādīt, ka viņiem ir vieta sabiedrībā.»

2015.gadā Japānas valdība nobalsoja par balsstiesību piešķiršanas vecuma pazemināšanu no 20 līdz 18 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu