ANO ģenerālsekretāru mudina sarunās ar Putinu runāt par ieslodzītajiem ukraiņiem

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

ASV, Francija, Lielbritānija un 35 citas valstis ceturtdien mudināja ANO ģenerālsekretāru Antoniu Gutērrešu nākamnedēļ sarunu gaitā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu izvirzīt jautājumu par ieslodzītā ukraiņu režisora Oļeha Sencova un citu ieslodzīto ukraiņu likteni.

Gutērrešs trešdien tiksies ar Putinu un apmeklēs futbola Pasaules kausa Portugāles un Marokas izlašu maču.

Sencova lieta sarunās jāizvirza kā «ārkārtējs jautājums», vēstulē Gutērrešam norādīja 38 valstis.

«ANO iesaistīšanās šajā satraucošajā lietā ir vēlama, un tā iedrošinātu tālākus soļus, lai risinātu visu nelikumīgi apcietināto likteni,» teikts vēstulē.

Parakstījušo valstu vidū ir Austrālija, Kanāda, daudzas Eiropas Savienības valstis, arī Turcija, Moldova, Gruzija un Ukraina.

Ukrainas vēstnieks Volodimirs Jelčenko ceturtdien iesniedza Gutērrešam vēstuli līdz ar vairāku desmitu ieslodzīto sarakstu. Viņu vidū ir arodbiedrību aktīvists Oleksandrs Kolčenko, vēsturnieks Staņislavs Klihs un politiķis Mikola Karpujuks.

Kā ziņots, Sencovs ir pieteicis badastreiku, pieprasot visu Krievijas cietumos esošo ukraiņu politieslodzīto atbrīvošanu.

Sencovs tika aizturēts 2014.gada 11.maijā Krievijas okupētajā Krimā aizdomās par «teroraktu plānošanu», un 2015.gada augustā Krievijas tiesa viņam piesprieda 20 gadu cietumsodu, kas viņam jāizcieš stingra režīma kolonijā.

Tiesa atzina, ka Sencovs esot vainīgs mēģinājumos sarīkot teroraktus Krievijas okupētajā Krimas pussalā. Pats Sencovs jebkādu savu vainu noliedzis.

Otram šajā lietā notiesātajam ukraiņu aktīvistam Oleksandram Koļčenko tiesa piesprieda desmit gadu cietumsodu.

Kaut arī nedz Sencovs, nedz Koļčenko nav lūguši piešķirti viņiem Krievijas pilsonību, viņi tika tiesāti kā Krievijas pilsoņi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu