Protestos pret valsts nosaukuma maiņu Maķedonijā aizturēti 25 cilvēki

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Protestos pret vienošanos ar Grieķiju par Maķedonijas nosaukuma maiņu aizvadītajā naktī Skopjē ievainoti septiņi policisti un aizturēti 25 protestētāji, pirmdien paziņojušas Maķedonijas varasiestādes.

Grieķija un Maķedonija svētdien parakstīja vienošanos par Maķedonijas jauno nosaukumu, kas būs Ziemeļmaķedonijas Republika. Taču abās valstīs pastāv spēcīga pretestība šim risinājumam.

Maķedonijas Iekšlietu ministrija paziņoja, ka policija pielietojusi asaru gāzi, lai apturētu demonstrantus, kuri mētājās ar akmeņiem un petardēm un centās ielauzties parlamenta ēkā.

Vai sadursmēs ar policistiem cietuši arī kādi protestētāji, ministrija neziņoja.

Arī Grieķijā svētdienas vakarā notika protesti pret vienošanos ar Maķedoniju. Demonstrācijās piedalījās aptuveni 4000 protestētāji, no kuriem 12 guva ievainojumus sadursmēs ar policiju.

Strīds par Maķedonijas nosaukumu turpinājies kopš 1991.gada, kad Maķedonija pasludināja neatkarību no Dienvidslāvijas, un saindējis abu valstu kaimiņattiecības. Šī strīda dēļ Grieķija bloķējusi Maķedonijas centienus iestāties Eiropas Savienībā (ES) un NATO.

Lai vienošanās stātos spēkā, Maķedonijā tā vēl jāapstiprina parlamentā un referendumā, kā arī jāratificē Grieķijas parlamentā. Šie procesi var ilgt vairākus mēnešus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu