Merkelei līdz jūnija beigām jāatrisina robežkontroles jautājumi

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Vācijas iekšlietu ministrs Horsts Zēhofers pirmdien devis kanclerei Angelai Merkelei laiku līdz jūnija beigām atrisināt robežkontroles jautājumus un Merkele šo priekšlikumu pieņēmusi.

Papildināts viss teksts

Zēhofers paziņoja, ka uzdos policijai uz robežas atraidīt patvēruma meklētājus, kas jau reģistrējušies kādā citā Eiropas Savienības (ES) valstī, ja vien Merkele nepildīs savus solījumus rast risinājumu nelegālajai imigrācijai Eiropas Savienības (ES) līmenī.

Kā ziņo avoti, Merkele pavēstījusi, ka 1.jūlijā sniegs publisku paziņojumu par saviem centieniem noslēgt divpusējus līgumus ar citām bloka dalībvalstīm, lai atraidītu imigrantus, kas reģistrējušies citā valstī.

Merkele cer noslēgt šādas vienošanās ar vairākām valstīm pirms ES samita Briselē 29.jūnijā un 29.jūnijā.

Vienlaikus Merkele uzsvēra, ka patvēruma meklētāju atraidīšanā «nebūs automātisma», ja vienošanās ar citām valstīm neizdosies noslēgt.

Merkele arī brīdināja Zēhoferu neizaicināt viņu, jo galu galā viņa ir atbildīga par valdības politiku.

Zēhofers pirmdien paziņoja, ka šobrīd Vācija sāks atraidīt tikai tos migrantus, kuri jau iepriekš tikuši deportēti vai kuriem aizliegts iebraukt valstī.

Viņš arī pavēstīja, ka Vācijai ir jāmaina kurss attiecībā uz imigrāciju. «Es nevaru teikt, ka mēs kontrolējam jautājumu,» sacīja Zēhofers.

Pēc viņa teiktā, viņš tikai nesen uzzinājis, ka imigrantiem, kuriem atteikts patvērums Vācijā vai aizliegts iebraukt valstī, joprojām ļauj iebraukt Vācijā. «Būtībā tas ir skandāls,» paziņoja Zēhofers.

Zēhofers, kurš vada Merkeles vadītās Kristīgo demokrātu savienības (CDU) Bavārijas māsaspartiju - Kristīgi sociālo savienību (CSU), vairākkārt nonācis domstarpībās ar Merkeli par viņas lēmumu atvērt Vācijas robežu simtiem tūkstošiem migrantu 2015.gadā un 2016.gadā. Ministrs šoreiz draudēja nepakļauties kanclerei un atļaut policijai noraidīt uz robežas patvēruma meklētājus, kas jau ir reģistrēti citās ES valstīs.

Taču Zēhofers pirmdien paziņoja, ka virzīsies uz priekšu soli pa solim un aktīvi ķersies pie sava plāna imigrācijas ierobežošanai tikai tad, ja netiks panākts plašākas risinājums ES līmenī, ziņo informēti avoti.

Merkele uzskata, ka vienpusēji lēmumi par kontroli uz robežas radītu spriedzi Vācijas attiecībās ar kaimiņvalstīm un grautu ES solidaritāti.

Kanclere izteikusies, ka dotu priekšroku citādam risinājumam, proti, ka ES valstis noslēgtu savstarpējas vienošanās par citās valstī reģistrēto patvēruma meklētāju atraidīšanu, kā to jau izdarījušas Francija un Itālija.

Merkelei pirmdien plānota tikšanās ar Itālijas premjerministru Džuzepi Konti, un migrācija, domājams, būs viens no svarīgākajiem apspriežamajiem jautājumiem.

Zēhofers laikraksta «Frankfurter Allgemeine Zeitung» svētdienas numurā norādījis, ka ir būtiski, lai ES samitā 28.jūnijā un 29.jūnijā «beidzot tiktu pieņemtas vienošanās, kas atzīst Vācijas migrantu slogu, nodrošina efektīvu ES ārējo robežu aizsardzību, taisnīgu to cilvēku sadali, kuriem ir tiesības palikt, un ātru to cilvēku deportēšanu, kuriem nav» šādu tiesību.

Vācija pašreiz neatraida nevienu patvēruma meklētāju uz savas robežas, arī tos ne, kuri iepriekš ir deportēti no Vācijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu