ASV un Turcijas spēki sāk patrulēt Menbižas pilsētas apkaimē

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RODI SAID / REUTERS

Turcijas un ASV spēki sākuši pirmdien patrulēt stratēģiski svarīgās Sīrijas ziemeļu pilsētas Menbižas apkaimē, apstiprinājuši novērotāji un kurdi.

Turcijas spēki patrulē rajonus pilsētas ziemeļos, bet ASV spēki patrulē dienvidos. Abi spēki pārvietojas savos rajonos, neieejot otras puses teritorijā.

Menbižu šobrīd kontrolē kurdu grupējumi.

Lielākais Sīrijas kurdu kaujinieku grupējums 5.jūnijā paziņoja, ka pametīs Menbižas pilsētu. Sīrijas kurdu kaujinieku Tautas aizsardzības vienību (YPG) vadībā 2016.gadā Menbiža tika atkarota džihādistu grupējumam «Islāma valsts», un kopš tā laika Menbižā atradušies YPG militārie padomnieki.

YPG veido kodolu Sīrijas Demokrātiskajiem spēkiem (QSD) - kurdu un arābu grupējumu aliansei, kas ar ASV vadītās koalīcijas atbalstu Sīrijā atkarojusi plašus apgabalus «Islāma valstij».

Vairākus mēnešus Turcija draudējusi iebrukt Menbižā, vienlaikus apsūdzot YPG, ka tā ir Turcijā aizliegtā separātistu grupējuma Kurdistānas Strādnieku partijas (PKK) atzars.

Šie draudi radīja bažas par iespējamu konfrontāciju Turcijas un ASV karavīru starpā, ko puses centās kliedēt sarunu ceļā.

Pagājušajā mēnesī Ankara un Vašingtona strādāja pie «ceļa kartes», lai koordinētu Menbižas drošību.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu