ASV domnīca: Krievija Kaļiņingradā izveidojusi kodolieroču glabātavu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Google Maps

Pēdējo divu gadu laikā Krievija veikusi vērienīgu renovāciju objektā Baltijas jūras krastos esošajā Kaļiņingradā, kur, iespējams, tiek veidota kodolieroču glabātava, pēc satelītattēliem secinājusi domnīca ASV Zinātnieku federācija (FAS). Militārais objekts atrodas apmēram 50 kilometru attālumā no Polijas robežas.

No «DigitalGlobe» un «TerraServer» iegūtajos satelītuzņēmumos redzams viens no trim pazemes bunkuriem, kas kopš 2016.gada vidus šķietami tika atjaunots un šogad atkal tika nomaskēts - domājams, lai varētu atsākt tā izmantošanu.

«Jaunākā renovācija rada jautājumus par objekta ekspluatācijas statusu,» raksta FAS Kodolinformācijas projekta direktors Hanss Kristensens. Viņš piebilst, ka satelītattēli nesniedz neapgāžamus pierādījumus, ka mainījusies Krievijas stratēģija attiecībā uz kodolieroču izvietošanu Kaļiņingradā.

Krievijas valdība vairākkārt apgalvojusi, ka visas taktiskās kodolgalviņas tiekot glabātas «centrālās» glabātuvēs - domājams, lielākos kodolobjektos Krievijas iekšzemē.

Ieroču izvietošana Kaļiņingradā nav jauns pavērsiens. Aukstā kara laikā un pēc tā Krievijas eksklāvā tika izvietoti ieroči, taču gandrīz visas ieroču sistēmas pēdējos gados tikušas modernizētas.

Netālu no Kuļikovas objekta atrodas gaisa spēku bāze, kas patlaban tiek renovēta, jūras flotes bāze un vairākas pretgaisa aizsardzības sistēmas, kas izvietotas reģionā.

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija izdevusi Kodolsituācijas novērtējumu, kurā teikts, ka Krievija palielinājusi tās rīcībā esošo taktisko kodolieroču skaitu un veidus. ASV lēš, ka Krievijai ir «līdz 2000» taktiskajiem kodolieročiem.

NATO vairākus gadus mudinājusi Krieviju atvilkt kodolieročus tālāk no NATO robežām.

ASV Zinātnieku federācijas ziņojums

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu