Kanādas Senāts galīgajā balsojumā atbalsta marihuānas legalizāciju

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kanādas parlamenta augšpalāta Senāts otrdien galīgajā balsojumā pieņēma likuma projektu par marihuānas legalizāciju izklaides mērķiem, nodrošinot legāla marihuānas tirgus izveidošanu tuvāko divu vai triju mēnešu laikā.

Likumprojekts tika pieņemts ar 52 balsīm par un 29 pret, diviem senatoriem atturoties, par spīti konservatīvo senatoru stiprai pretestībai.

«Ir bijis pārāk viegli mūsu bērniem dabūt marihuānu un noziedzniekiem gūt peļņu,» tviterī pēc balsojuma paziņoja Kanādas premjers Džastins Trudo. «Šodien mēs to mainām. Mūsu plāns legalizēt & regulēt marihuānu nupat tika pieņemts Senātā.»

Pirmdien šo likumprojektu pieņēma parlamenta apakšpalāta ar 205 balsīm par un 82 pret.

Šim likumprojektam arī jāsaņem Kanādas ģenerālgubernatora kā monarha Elizabetes II pārstāvja piekrišana, bet tas varētu notikt jau trešdien.

Trudo valdība iepriekš bija cerējusi panākt marihuānas legalizāciju abās parlamenta palātās, lai šīs narkotikas mazumtirdzniecību varētu uzsākt jau līdz 1.jūlijam. Procesu tomēr aizkavēja Senāts, kas federālās valdības likumprojektā veica apmēram 40 grozījumu un to nosūtīja atpakaļ apakšpalātai.

Kanādas 10 provinču un trīs teritoriju valdībām vēl būs vajadzīgi divi vai trīs mēneši, lai sagatavotos marihuānas mazumtirdzniecībai. Ir gaidāms, ka federālā valdība lems par legalizācijas datumu septembra sākumā vai vidū.

Pēc šī likuma stāšanās spēkā Kanāda kļūs par otro valsti pēc Urugvajas ar legālu valsts mēroga marihuānas tirgu.

Katrā Kanādas provincē gan būs savi noteikumi marihuānas tirdzniecībai izklaides mērķiem.

Likums ļaus personām, kas ir vismaz 18 gadus vecas, audzēt četrus marihuānas augus savās mājās personīgai lietošanai. Tas arī noteiks, ka personīgā īpašumā drīkst turēt līdz 30 gramiem kaltētas marihuānas.

Marihuānas legalizācija izklaides nolūkiem bija viens no galvenajiem Trudo priekšvēlēšanu kampaņas solījumiem.

Valdība apgalvo, ka «zālītes» audzēšanas, pārdošanas un lietošanas legalizācija ir vienīgais veids, kā cīnīties ar pašreizējo nelikumīgo marihuānas industriju, kas organizētajai noziedzībai ienes miljardiem dolāru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu