Igaunijas tiesa neļauj pirms termiņa atbrīvot Krievijas labā spiegojušo Hermanu Simmu (2)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Postimees

Igaunijas Tartu apriņķa tiesa nolēmusi neatļaut pirms termiņa atbrīvot Krievijas labā spiegojušo bijušo Igaunijas Aizsardzības ministrijas augsta ranga darbinieku Hermanu Simmu, kuram par valsts nodevību piespriests 12 ar pusi gadu cietumsods.

Tiesa otrdien pieņemtajā lēmumā atzinusi, ka, lai gan 71 gadu vecā Simma atbrīvošanai būtu vairāki pozitīvi aspekti, Simms tomēr nebūtu jāatbrīvo viņa pastrādātā nozieguma smaguma dēļ.

Pirmstermiņa atbrīvošanu atbalstīja Tartu cietums, kur Simms izcieš ieslodzījumu, bet pret to bija prokuratūra.

Sīma ieslodzījuma termiņš sākās 2008.gada 19.septembrī un beidzas 2021.gada 18.martā.

Jau vēstīts, ka toreizējais Igaunijas Aizsardzības ministrijas drošības departamenta vadītājs Hermans Simms tika aizturēts 2008.gada septembrī uz aizdomu pamata par valsts nodevību, spiegojot Krievijas labā. Simms no 1995. līdz 2006.gadam strādāja dažādos amatos Aizsardzības ministrijā, tostarp vadīja Nacionālās drošības pārvaldi, kas ir atbildīga par valsts noslēpumu aizsardzību. Agrāk Simms strādāja Iekšlietu ministrijā, tostarp bija Policijas departamenta ģenerāldirektors.

2009.gada 25.februārī Harju apriņķa tiesa Simmu atzina par vainīgu valsts nodevībā un dienesta informācijas nelikumīgā izpaušanā un sodīja ar brīvības atņemšanu uz 12 gadiem un sešiem mēnešiem. Savu vainu viņš tiesā atzina.

Igaunijas Drošības policijai pieejamie dati liecina, ka Simms no 1995. līdz 2008.gadam Krievijas Ārējās izlūkošanas dienestam piegādājis tūkstošiem slepenu dokumentu, tostarp ar izlūkošanu, pretizlūkošanu un aizsardzības politiku saistītus materiālus, kuri Igaunijai bija pieejami tikai saskaņā ar starptautiskiem līgumiem.

Šis bija pirmais gadījums kopš Igaunijas neatkarības atjaunošanas, kad kāds aizturēts aizdomās par valsts nodevību.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu