Izsolē par 400 000 dolāru pārdod Napoleona cepuri

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: DE BAECQUE AUCTION HOUSE HANDOUT HANDOUT / EPA

«De Baecque» izsoļu namā Francijā par 400 000$ ir pārdota Napoleona Bonaparta cepure, kuru Francijas imperators nēsāja kaujā pie Vaterlo pirms 203 gadiem.

Pamatojoties uz izsoļu nama sniegto informāciju, cepures pircējs ir kāds Eiropas kolekcionārs, kurš ir īpaši aizrāvies ar Francijas Pirmo impēriju.

Tiek uzskatīts, ka minētā cepure ir viena no 120 galvassegām, kuras piederējušas imperatoram. Vēsturniekiem pagaidām izdevies sadzīt pēdas tikai 19 cepurēm, no kurām lielākā daļa atrodas muzejos. Izsoļu nams norāda, ka Napoleons pats regulāri izmantojis 12 cepures, kuras mainījis ik pa trim gadiem.

Šī nav vienīgā Napoleona cepure, ko izsoļu nams ir pārdevis pēdējā laikā. 2014. gadā kāds kolekcionārs no Dienvidkorejas par 2.4 miljoniem ASV dolāru iegādājās daudz labāk saglabājušos imperatora galvassegu.

Napoleons Bonaparts pasludināja sevi par Francijas imperatoru 1804. gadā un atstāja būtisku ietekmi gan uz Francijas, gan Eiropas attīstību. Napoleona kari atnesuši viņam slavu kā vienam no visu laiku ievērojamākajiem karavadoņiem un Eiropas līderiem.

Pēc sakāves kaujā pie Vaterlo 1815. gadā vinš otro reizi atteicās no troņa un atlikušo mūža daļu pavadīja trimdā Sv. Helēnas salā Klusajā okeānā, kur arī nomira 1821. gadā.

Tiek uzskatīts, ka pārdotā cepure sākotnēji nonākusi kāda Nīderlandes armijas kapteiņa rīcībā, kurš pēc Napoleona bēgšanas no kaujas lauka to esot pacēlis no zemes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu