«Man rokās bija nazis.» Piespiedu kārtā izprecinātas sudānietes salauztā dzīve

TVNET/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

19 gadus vecā sudāniete Nura Huseina gaida nāvessodu pakarot. Nuras noziegums - viņa nodūra 35 gadus veco vīru, kamēr viņš viņu izvaroja. Laulības Nurai tika uzspiestas. Sudānā meitenēm minimālais laulību vecums ir desmit gadi un izvarošana laulāto starpā nav noziegums. Jaunās sievietes stāsts izraisījis sašutumu visā pasaulē. Nura, kura iesniegusi apelācijas sūdzību, cietuma kamerā Omdurmanā raidorganizācijai CNN sniegusi pirmo interviju.

«Kad mācījos astotajā klasē, viņš maniem vecākiem pateica, ka gribot mani precēt,» stāsta Nura.

«Pirmoreiz viņu ieraudzīju nedēļu pēc tam, kad viņš manam tēvocim lūdza manu roku. Es atteicos jau no paša sākuma, kad man to pateica. Es teicu, ka negribu precēties - es gribu mācīties. Arī viņam pašam pateicu: es negribu ar tevi precēties.»

«Es aizbēgu uz tantes mājām Sennarā, bet pēc divām dienām viņi mani atveda atpakaļ. Reliģiskā ceremonija notika divas nedēļas pēc tam, kad viņš lūdza manu roku mūsu mājā. Pēc tam es ar viņu vairs nerunāju. Ja viņš atnāca uz mājām, es gāju prom. Es viņam teicu: es tevi negribu. Kāzu ceremonija notika trīs gadus vēlāk pēc eksāmena skolā. Notika visi kāzu rituāli. Viņa ģimene ir pārtikusi, bet es neko no viņa nepieņēmu - ne penija. Es biju dusmīga, es negribēju šo vīrieti. Es sēdēju pie friziera un domāju par pašnāvību,» atceras jaunā sieviete.

«Es raudāju, sēžot viņam blakus,» turpina Nura. «Mēs ieradāmies medusmēneša dzīvoklī, bet es ieslēdzos vienā no istabām un nogūlos uz zemes pilnībā apģērbusies. Tā tas turpinājās - es atteicos ēst un nākt laukā no istabas. Trešajā dienā viņš pateica: ja neatvēršu durvis, viņš tās izlauzīs,» stāsta Nura. «Devītajā dienā atbrauca viņa radi. Viņa tēvocis teica, lai eju uz guļamistabu. Es atteicos, un viņš mani aiz rokas aizvilka uz guļamistabu. Viņa brālēns mani iepļaukāja. Viņi sāka raut nost manas drēbes. Viņa tēvocis turēja manas kājas, un pārējie divi turēja manas rokas. Viņš noģērbās un paņēma mani, kamēr es raudāju un kliedzu. Beidzot viņi aizgāja prom. Es asiņoju, es gulēju kaila.»

«Nākamajā dienā viņš mani sagrāba, iemeta gultā un centās uzkāpt man virsū. Es pretojos, un mana roka zem spilvena atrada nazi. Mēs sākām cīkstēties par nazi. Viņš sagrieza manu roku un plecu. Es aizskrēju uz vecāku māju. Nezinu, kā līdz turienei nokļuvu. Man rokās joprojām bija nazis,» par notikušo saka Nura.

«Es cerēju studēt jurisprudenci un tad apprecēties,» nosaka Nura. «Mans sapnis bija kļūt par tiesnesi.»

Sudānā vairāk nekā trešdaļa meiteņu tiek izprecinātas pirms 18. dzimšanas dienas. 12% apprecas pirms 15 gadu vecuma sasniegšanas, liecina UNICEF dati par 2017.gadu.

Saskaņā ar Sudānas likumiem bērni var precēties, kad sasniedz «briedumu» - vien 10 gadu vecumu. Daudzi vecāki izprecina meitas, lai cīnītos ar nabadzību vai saglabātu «ģimenes godu». Taču jaunās meitenes bieži sastopas ar seksuālu, fizisku un psiholoģisku vardarbību.

Nura Huseina šogad tika notiesāta par vīra slepkavību izvarošanas mēģinājuma laikā. Nuras lieta pievērsusi starptautisko uzmanību bērnu laulībām Sudānā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu