Kalifornijā mirusi gorilla Koko, kas prata zīmju valodu (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

46 gadu vecumā mirusi pasaules slavu iemantojusī gorillu mātīte Koko, kura prata zīmju valodu un draudzējās ar kaķiem, vēsta «Time». «Koko skāra miljoniem gorillu aizstāvju dzīves un bija simbols starpsugu komunikācijai un empātijai,» norāda Gorillu fonds.

Koko piedzima Sanfrancisko zoodārzā 1971.gada 4.jūlijā. Kad Koko bija gadu veca, amerikāņu dzīvnieku psiholoģe Fransīna Patersone sāka viņai mācīt zīmju valodu. Koko iemācījās vairāk nekā tūkstoš dažādu zīmju.

1983.gadā viņa ar zīmju valodas palīdzību lūdza saviem kopējiem viņai Ziemassvētkos uzdāvināt kaķēnu. Viņai sākumā tika uzdāvināta mīkstā rotaļlieta, taču Koko ar to nespēlējās un rādīja zīmi «bēdīga».

Tajā pašā gadā kopēji Koko dzimšanas dienā atnesa nesen dzimušu kaķēnu metienu un ļāva izvēlēties vienu no tiem. Viņa izvēlējās pelēkbaltu kaķēnu, ko nosauca par Olbolu (All Ball), un rūpējās par to kā par savu mazuli.

Diemžēl pēc pusgada Olbolu notrieca automašīna. «Viņa sāka šņukstēt - izdot kaucošu skaņu, kas liecina par bēdām. Mēs visi sākām raudāt,» senākā intervijā sacīja Gorillu fonda biologs Rons Kons.

Koko vēlāk «adoptēja» vairākus citus kaķus.

1978.gadā žurnāla «National Geographic» vāku rotāja Koko fotogrāfija, ko viņa pati bija uzņēmusi spogulī. Viņas fotogrāfija vēlreiz bija uz «National Geographic» vāka 1985.gadā.

Koko tikās arī ar slavenībām, tostarp aktieri Robinu Viljamsu 2001.gadā. Viņi kutināja viens otru, smējās, un Koko pat uzvilka Viljamsa brilles. 2016.gadā, uzzinājusi par Viljamsa nāvi, Koko bija redzami satraukta un apbēdināta.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu