Merkele: ES samits neatrisinās migrācijas problēmu (4)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: MICHAEL SOHN / TT NYHETSBYRÅN

Vācijas kanclere Angela Merkele piektdien aicināja nelolot cerības, ka Eiropas Savienības (ES) samitā nākamnedēļ tiktu panākts risinājums migrācijas problēmai, kas izraisījusi krīzi viņas valdībā.

«Mēs zinām, ka ceturtdien un piektdien netiks panākts nekāds risinājums 28 dalībvalstu līmenī ... vispārējai migrācijas problēmai,» Merkele sacīja Libānas apmeklējuma laikā.

Kanclere sacīja, ka tā vietā ir jāpanāk «divpusējas, trīspusējas un daudzpusējas» vienošanās šīs problēmas risināšanai.

Kancleres preses sekretāre Ulrike Demmere to pašu gandrīz vārds vārdā pateica preses konferencē Berlīnē.

Merkele nāca klajā ar šiem izteikumiem pēc tam, kad Itālijas jaunā valdošā koalīcija lika saprast, ka vairs nevēlas uzņemt migrantus Itālijā, un vairākas Austrumeiropas valstis atteicās piedalīties svētdien Briselē gaidāmā sanāksmē par migrācijas politikas jautāumiem.

«Mēs vairs nevaram uzņemt pat vienu cilvēku. Gluži pretēji: mēs daudzus gribam sūtīt prom,» Vācijas žurnālam «Spiegel» paziņoja Itālijas iekšlietu ministrs Mateo Salvīni.

Merkeles Kristīgo demokrātu savienības (CDU) un tās Bavārijas partneres Kristīgi sociālās savienības (CSU) starpā ir izcēlušās nopietnas domstarpības par robežas slēgšanu nelegālajiem imigrantiem.

Merkeles valdības iekšlietu ministrs un CSU līderis Horsts Zēhofers ir brīdinājis, ka gadījumā, ja Merkele nespēs ar ES partneriem atrast veidu, kā apturēt imigrantu pieplūdumu, viņš atsevišķām patvēruma lūdzēju grupām robežu slēgs.

Pēc Berlīnes aicinājuma Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers ir sasaucis migrācijas politikas jautājumiem veltītu sanāksmi, kas notiks svētdien Briselē un kurā piedalīsies vairākas ES dalībvalstis.

Merkele un Demmere tomēr uzsvēra, ka tā būs tikai «darba sanāksme», no kuras daudz nevar gaidīt.

Kanclere un viņas preses sekretāre arī sacīja, ka šīs sanāksmes dalībnieki nevienosies par kopīgu paziņojumu. Vācijas prese gan iepriekš bija ziņojusi, ka esot paredzēts šajā migrācijas sanāksmē pieņemt skarbu «komunikē projektu», un šī ziņa bija izprovocējusi Itālijas neapmierinātību.

«Svētdien būs pirmā viedokļu apmaiņa starp ieinteresētām un [migrācijas] skartām dalībvalstīm – ne vairāk un ne mazāk,» teica Demmere. Viņa piebilda, ka tajā tiks apspriestas «visas migrācijas problēmas – gan sekundārā, gan primārā migrācija».

«Un tad mēs redzēsim, vai var tikt panāktas divpusējas, trīspusējas vai daudzpusējas vienošanās, jo tieši tagad nebūs ātra visas Eiropas risinājuma.»

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu