Vācija izraidīs bin Ladena miesassargu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: MOHSIN RAZA / REUTERS

Pirmdien Vācijā aizturēts kāds Tunisijas pilsonis, kurš savulaik esot bijis teroristiskā grupējuma «Al Qaeda» vadoņa Osamas bin Ladena miesassargs, un amatpersonas paziņojušas, ka viņš tiks izraidīts.

41 gadu vecais Sami A. Vācijā nodzīvojis aptuveni 20 gadus, taču pēdējo mēnešu laikā, sabiedrībā arvien pieaugot neapmierinātībai ar nelegālo imigrantu pieplūdumu, pieaudzis sašutums arī par viņa uzturēšanos valstī.

Sami A. līdz šim izdevies apstrīdēt savu izraidīšanu, apgalvojot, ka viņa izcelsmes valstī to sagaidot spīdzināšana.

Taču pēc iekšlietu ministra Horsta Zēhofera iejaukšanās, reaģējot uz sabiedrības sašutumu, Vācijas Federālā migrācijas pārvalde pirmdien atcēlusi savu iepriekšējo lēmumu.

«Beidzot viņš tiks izraidīts!» ziņas par Sami A. gaidāmo deportāciju apsveicis laikraksts «Bild».

Bohumas mērijas pārstāvis aģentūrai AFP apstiprināja, ka Sami A., kas Vācijā uzturējies kopš 1997.gada, ir aizturēts līdz izraidīšanai.

Viņš tika aizturēts, kad ieradās Bohumas policijā, lai, kā ikdienas, reģistrētos.

Sami A. ticis atzīts par sabiedrības apdraudējumu, taču viņam nekad oficiāli nav izvirzītas kādas apsūdzības par sakariem ar islāma teroristiem.

Viņš pats gan vienmēr ir noliedzis, ka būtu bijis bin Ladena miesassargs.

Tomēr vienā no islāma teroristu prāvām, kas 2015.gadā notika Minsterē, tiesa atzina, ka Sami A. laikā no 1999. līdz 2000.gadam saņēmis militāro apmācību vienā no «Al Qaeda» nometnēm Afganistānā, bet pēc tam bijis bin Ladena apsargu grupā.

Vācijas varasiestādes 2007.gadā noraidīja viņa patvēruma pieprasījumu, taču prokuratūras mēģinājumus izraidīt Sami A. pastāvīgi bloķēja tiesas, atzīstot, ka Tunisijā viņu var pakļaut spīdzināšanai.

Taču lēmums kādā citā ar viņu nesaistītā prāvā, kurā tika izskatīta cita Tunisijas pilsoņa lieta apsūdzībās par 2015. uzbrukumu Bardo muzejam, pavēris ceļu arī Sami A. izraidīšanai.

Šajā prāvā tiesa atzina, ka apsūdzētajam Tunisijā nedraud nāves sods, jo tā jau 1991.gadā izsludinājusi moratoriju uz augstākā soda mēra piemērošanu.

Zēhofers, piesaucot šo lietu kā precedentu, paudis «cerību», ka Sami A. būs nākamais, un mudinājis imigrācijas ierēdņus viņu lietu uzskatīt par «prioritāti».

Arī «Bild» izvērsis kampaņu pret Sami A. uzturēšanos Vācijai, un ziņas laikraksta slejās, ka sociālajos pabalstos viņš ik mēnesi saņem gandrīz 1200 eiro, raisījušas īpašu vāciešu sašutumu.

Tajā pašā laikā zināms, ka Sami sievai un bērniem ir Vācijas pilsonība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu