Neskatoties uz Kima-Trampa samitu, Ziemeļkoreja veic uzlabojumus kodolkompleksā (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pagājušajā nedēļā virs Ziemeļkorejas no satelīta uzņemtie attēli liecina, ka Ziemeļkoreja veic virkni uzlabojumu Jonbjonas kodolkompleksā, vēsta ASV laikraksts «The Hill».

Kā vēsta Džona Hopkinsa universitātes ASV-Korejas institūta tīmekļa vietne «38 North», jaunākie attēli tiek publiskoti vien dažas nedēļas pēc tam, kad Ziemeļkorejas vadonis Kims Čenuns un ASV prezidents Donalds Tramps vēsturiskā samitā Singapūrā kopīgi pauda apņēmību panākt Korejas pussalas denuklearizāciju.

Kā liecina «38 North» rīcībā esošie attēli, Ziemeļkoreja esot panākusi būtisku progresu vairāku Jonbjonas kodolzinātniskās pētniecības centra infrastruktūras objektu uzlabošanā.

Kodolkompleksā veiktie uzlabojumi ietver jaunu dzesēšanas ūdenssūkņu staciju, vairākas citas jaunas ēkas.

Tāpat esot pabeigts dzesēšanas ūdens rezervuārs, un, visticamāk, arī radioķīmijas laboratorija, kas jau varētu būt sākusi darbību.

Eksperti gan norāda, ka šobrīd nav zināms, vai Jonbjonas kodolkompleksā esošais kodolreaktors darbojas.

«38 North» norāda, ka Jonbjonas kodolkomplekss, visticamāk, turpinās darboties kā ierasts līdz brīdim, kad Kims Čenuns izdos oficiālu rīkojumu par jebkādām izmaiņām.

Pirms šomēnes gaidāmā Trampa un Kima samita Ziemeļkoreja paziņoja, ka tā esot iznīcinājusi Pungeri kodolizmēģinājumu poligonu.

Kā vēstīts, jūnija vidū abu līderu Singapūrā parakstītajā kopīgajā dokumentā Ziemeļkoreja apņēmusies «strādāt Korejas pussalas pilnīgas denuklearizācijas virzienā», un Tramps savukārt apņēmies Ziemeļkorejai sniegt drošības garantijas.

Analītiķi gan norāda, ka parakstītā vienošanās ir ļoti nekonkrēta.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu