Filma par Indijā nogalināto Līgu: režisoru iedvesmojusi dzīvesbiedra nepiekāpība

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Facebook

Indiešu režisors Vidžu Varma apņēmies uzņemt filmu par latvietes Līgas Skromanes pazušanu un nežēlīgo noslepkavošanu Keralas štatā, kā arī Indijas policijas izmeklēšanu, ko asi kritizējuši Līgas tuvinieki. Intervijā portālam «The News Minute» Varma stāsta, ka Līgas dzīvesbiedra Endrū Džordana nepiekāpšanās, mēģinot atrast Līgu, esot iedvesmojusi traģisko stāstu atspoguļot kinolentē.

Līga pazuda 14.martā pēc iziešanas no ajūrvēdas centra Keralas štatā.

«Bija divi naktī. Tumsa. Nezināms zemes pleķītis Tiruvanantapuramā. Bet Endrū Džordans turpināja skriet un kāpt, negaidot pārējos. Kā kāda spēka vadīts, viņš piegāja pie pamestas mājas un sāka klauvēt pie durvīm. «Vai tu tur esi?» kliedza Endrū, saucot savas dzīvesbiedres vārdu. Viņš nogūlās uz zemes un mēģināja kaut ko saskatīt pa spraugu zem durvīm. «Lūdzu, atsaucies!» viņš izmisīgi kliedza. Pārējie šokā uz viņu noraudzījās,» ainas no Līgas meklēšanas ieskicē portāls.

Tonakt ar Džordanu bija Varma, kurš arī vēlāk pavadīja Īrijas pilsoni pazudušās dzīvesbiedrenes meklējumos. Lēmumu uzņemt filmu viņš pieņēma drīz pēc iepazīšanās ar Džordanu.

Vairāk nekā mēnesi pēc pazušanas Līgas mirstīgās atliekas atrada nomaļā mangrovju mežā. Autopsijā atklājās, ka Līgas nāves cēlonis ir nožņaugšana.

«Viņš teica, ka varēs samierināties, ja zinās, ka viņa ir mirusi. Bet nezināt un prātot, vai viņa cieš, vai viņai ir ēdiens un ūdens, - to viņš nevarēja izturēt,» stāsta Varma. Viņa filma stāstīs par Līgu, par Endrū un par vietējiem, kas centās palīdzēt meklēšanā.

«Pirmoreiz par pazudušo latviešu sievieti uzzināju no video, kas tika publicēts «WhatsApp» grupā «Mēs varam palīdzēt»,» stāsta kinorežisors. «Mans draugs Sunits atsūtīja video ar plakātiem par pazudušu sievieti. Mēs redzējām divu bezpalīdzīgu ārzemnieku - viņas māsas un dzīvesbiedra - fotogrāfijas. Viņi mēģināja atrast savu tuvinieku nepazīstamā zemē.»

Viņš piezvanīja uz plakātos norādīto tālruņa numuru. Varma piekrīt Līgas tuvinieku sūdzībām, ka policija sākotnēji pret ziņojumu par Līgas pazušanu neizturējās pietiekami nopietni.

Endrū un Līga dzīvoja kopā, taču nebija precējušies. Tāpēc policija par visiem jaunumiem lietā informēja Līgas māsu Ilzi Skromani, bet ne Džordanu. «Taču viņu attiecību intensitāte bija dziļāka nekā tā, ko dod oficiāls zīmogs,» uzskata Varma. «Pat tad, kad viņas māsa aizbrauca, Endrū palika. Viņa degsme mani iedvesmoja uzņemt filmu.»

Džordans filmēsies Varmas kinolentē, taču tā nebūšot klasiska dokumentālā filma.

Varma ir ieguvis izglītību kinorežijā. Karjeras sākumā viņš veidoja dokumentālās filmas, bet vēlāk pievērsās arī spēlfilmu žanram.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu