Vācijas koalīcijas krīze: domstarpības imigrācijas jautājumos nemazinās

TVNET/LETA/Reuters
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Vācijas kancleres Angelas Merkeles koalīcijas partneri pēc otrdien notikušajām četras stundas ilgajām sarunām atzinuši, ka domstarpības imigrācijas politikas jautājumos ir ļoti nopietnas un ka konfliktu, kas draud sagraut valdību, nav izdevies atrisināt.

Starp Merkeli un iekšlietu ministru Horstu Zēhoferu, kas pārstāv kancleres vadīto kristīgo demokrātu (CDU) Bavārijas māsaspartiju - Kristīgi sociālo savienību (CSU), radušās asas domstarpības par imigrācijas politiku, un par galveno jautājumu šajā konfliktā kļuvusi ministra iecere jau uz Vācijas robežas atraidīt tos patvēruma meklētājus, kas iepriekš reģistrēti kādā citā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstī.

Merkele pret to kategoriski iebilst, jo tas sagrautu viņas piekopto liberālo «atvērto durvju» politiku, kā arī apdraudētu Šengenas zonas pastāvēšanu.

Viņa joprojām uzstāj, ka šāda vienpusēja rīcība radīšot problēmas Vācijas attiecībās ar kaimiņvalstīm un apdraudēšot ES dalībvalstu savstarpējo solidaritāti.

Kanclere uzskata, ka jāmeklē kopīgs risinājums visas ES mērogā, lai gan atzinusi, ka tādu, domājams, tā arī neizdosies panākt ceturtdien un piektdien paredzētā bloka kārtējā samita laikā.

Zēhofers Merkelei devis laiku līdz jūnija beigām, lai rastu kādu risinājumu nelegālās imigrācijas apturēšanai, pretējā gadījumā solot vienpusējā kārtā, izmantojot savas ministra pilnvaras, dot rīkojumu sākt apturēt daļu patvēruma meklētāju uz Vācijas robežas.

CDU/CSU Bundestāga frakcijas vadītājs Folkers Kauders, kas pats pārstāv kristīgos demokrātus, pēc otrdienas sarunām, kas ievilkās pāri pusnaktij, atzinis, ka domstarpības nav izdevies atrisināt un ka situācija esot ļoti drūma.

«Tas ir ļoti nopietni. Sarunās mēs atskārtām, kas tas nav nekāds sīkums. Tas attiecas uz kaut ko ļoti būtisku un svarīgu. Mums jārunā vienam ar otru,» norādīja Kauders.

CSU pagaidām sarunas nav komentējusi, turpinot izdarīt uz Merkeli spiedienu vai nu panākt vienošanos ar visām ES dalībvalstīm, vai arī divpusējas vienošanās ar tādām valstīm kā Grieķija un Itālija. Partija arī uzsvērusi, ka ar problēmas atlikšanu nekas netikšot panākts.

«Mēs vēlamies, lai no nākamās nedēļas migranti tiktu atraidīti uz robežas, ja tie jau reģistrēti kādā citā Eiropas valstī, kurā tiem tāpēc arī jāiziet patvēruma procedūra,» atkārtoti paziņojis CSU Bundestāga deputātu grupas priekšsēdis Aleksandrs Dobrints.

«Nesaprotu runas par iespējamo nākotnes Eiropas risinājumu, ja nav gatavības darīt to, ko Vācija var paveikt tagad,» sarunā ar vācu televīziju uzsvēra Dobrints.

Galīgo lēmumu, vai, nepakļaujoties Merkelei, ieviest jauno robežkontroles kārtību, CSU gatavojas pieņemt svētdien.

Daudzi CDU biedri atzinuši, ka gadījumā, ja Zēhofers vienpusēji ķersies pie savas ieceres īstenošanas, Merkelei nāksies viņu atbrīvot no ministra amata. Tas savukārt var novest pie 70 gadus pastāvējušās CDU un CSU alianses sabrukuma, kā rezultātā Merkeles valdība zaudētu parlamentāro vairākumu.

Tad atliktu divi ticami scenāriji - vai nu Merkele turpinātu vadīt mazākuma valdību, vai arī nāktos uzsludināt pirmstermiņa vēlēšanas.

Taču pastāv arī iespēja, ka Merkele, kas atradusies kanclera krēslā jau 13 gadus, zaudētu atbalstu arī pašas vadītās CDU rindās.

Tajā pašā laikā daži komentēji norāda, ka CSU pāris pēdējo dienu laikā mīkstinājusi savu toni, un atsevišķi partijas biedri izteikušies, ka viņu mērķis neesot gāzt Merkeles valdību, lai gan no savas ieceres bavārieši negrasās atteikties.

Tikmēr sociāldemokrātu (SPD) līdere Andrea Nālesa paudusi neapmierinātību, ka konservatīvo savstarpējās domstarpības paralizējušas «lielās koalīcijas» darbu un ka nevienam nav nekāda priekšstata, kā tas viss varētu beigties.

Uz jautājumu, vai viņa jau gatavojas jaunām vēlēšanām, Nālesa atbildējusi: «Nezinu. Runājot godīgi, mēs nogaidām.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu