Polija veiks labojumus pretrunīgi vērtētajā «holokausta likumā»

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valery Sharifulin / TASS

Polijas valdība trešdien paziņojusi, ka veiks labojumus pretrunīgi vērtētajā «holokausta likumā», atsakoties no cietumsodiem par Polijas apsūdzēšanu līdzdalībā nacistiskās Vācijas noziegumos.

Grozījumus likumā atbalstīja 388 deputāti, 25 balsoja pret un vēl pieci atturējās.

Par grozījumiem vēl jābalso parlamenta augšpalātai Senātam un tie jāparaksta prezidentam.

Par nolūku grozīt likumu trešdien paziņoja Polijas valdība un premjerministra Mateuša Moravecka biroja vadītājs Mihals Dvorčiks intervijā Polijas Radio skaidroja, ka labojumu rezultātā likuma pārkāpēji vairs nevarēs tikt sodīti ar trīs gadu cietumsodu.

Viņš sacīja, ka šis likuma aspekts novērsis uzmanību no likuma īstā nolūka, kas ir «aizstāvēt Polijas labo vārdu un vēsturisko patiesību».

Likums bija reakcija uz ārvalstu mediju praksi pēdējos gados dēvēt Aušvicu un citas koncentrācijas nometnes nacistiskās Vācijas okupētajā Polijā par «poļu nāves nometnēm». Tas paredzēja līdz trim gadiem ilgu cietumsodu par šādām frāzēm vai par Polijas apsūdzēšanu līdzdalībā nacistiskās Vācijas noziegumos. Turpmāk Polijas Nacionālās piemiņas institūts pret likuma pārkāpējiem varēs vērsties civiltiesās.

Lai gan likumā bija norādīts, ka tas nav attiecināms uz mākslas vai zinātniskiem darbiem, Izraēla un ASV uzskatīja, kas tas varētu ierobežot runas brīvību par holokaustu.

Kritiķi arī apgalvoja, ka likums ir brīvi formulēts un var tikt izmantots, lai noliegtu poļu atbildību par noziegumiem pret ebrejiem.

Likuma pieņemšana saasināja Polijas attiecības ar ASV un Izraēlu un izpelnījās globālu kritiku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu