Tramps atkal pārmet NATO sabiedrotajiem pārāk mazus aizsardzības tēriņus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN

ASV prezidents Donalds Tramps nosūtījis vēstules astoņām Eiropas NATO dalībvalstīm, mudinot tās pildīt savas saistības aizsardzības izdevumu palielināšanā, piektdien pavēstīja Beļģijas premjerministrs Šarls Mišels.

Tramps jau daudzkārt kritizējis vairumu alianses dalībvalstu par savu saistību nepildīšanu un centieniem uzkraut finansiālo nastu par Eiropas aizsardzību ASV pleciem.

2014.gadā NATO dalībvalstis apņēmās palielināt savus aizsardzības izdevumus, lai tie līdz 2024.gadam sasniegtu vismaz divus procentus no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Nepilnas divas nedēļas pirms kārtējā NATO samita Tramps nosūtījis individuālas vēstules astoņām Eiropas valstīm, atgādinot tām to solījumus.

«Mani sevišķi neiespaido tāda veida vēstules,» pēc Eiropas Savienības (ES) samita žurnālistiem atzina Mišels, piebilstot, ka Beļģija ir apturējusi aizsardzības izdevumu samazināšanos un piedalās daudzās alianses militārajās operācijās.

Kāds avots diplomātu aprindās aģentūrai AFP atklājis, ka Trampa pašrocīgi parakstītas vēstules saņēmusi Beļģija, Itālija, Spānija, Portugāle, Luksemburga, Norvēģija, Nīderlande un Vācija.

Līdzīgu vēstuli ASV prezidents nosūtījis arī Kanādai, un tās teksts tika publiskots jau pagājušajā nedēļā. Tajā Tramps paudis «pieaugošo ASV neapmierinātību, ka tāds svarīgs sabiedrotais kā Kanāda nav palielinājis aizsardzības izdevumus saskaņā ar solīto».

Šobrīd ASV sedz gandrīz 72% no NATO kopējiem aizsardzības izdevumiem, un tikai trīs Eiropas valstis - Lielbritānija, Grieķija un Igaunija - aizsardzībai tērē divus procentus no sava IKP.

Alianses amatpersonas cer, ka līdz 11. un 12.jūlijā paredzētajam NATO samitam šim sarakstam pievienosies vēl četras valstis - Polija, Rumānija, Latvija un Lietuva.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu