Stambulā aizliedz praidu, bet simtiem cilvēku tik un tā iziet demonstrācijā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Stambulā ceturto gadu pēc kārtas tika aizliegts praida gājiens. Tā vietā Stambulas LGBT kopiena svētdien izgāja demonstrācijā, kurā piedalījās vairāki simti cilvēku, vēsta aģentūra «Reuters». Kā redzams fotogrāfijās, demonstrācijā notika sadursmes ar policiju.

Kādreiz Stambulas praidā piedalījās desmitiem tūkstoši cilvēku. Taču svētdienas demonstrācija pulcēja daudz mazāku dalībnieku skaitu. Par spīti tam, ka praids oficiāli nenotika, demonstranti izgāja ielās ar varavīksnes karogiem.

«Kā katru gadu, mēs esam šeit, mēs esam ielās. Mūsu smiekli, mūsu saucieni, mūsu saukļi joprojām atbalsojas šajās ielās,» demonstrācijā paziņojumu nolasīja pasākuma rīkotāji. «Mums pietrūkst maršu, kuros piedalījās tūkstošiem cilvēku un kuros mēs svinējām savu redzamību [sabiedrībā]. Mēs jokojam par tiem, kuri cenšas uzlikt robežas lepnumam par mūsu eksistenci un mūsu lepnuma stiprumam.»

Pēc paziņojuma policija izklīdināja pūli, taču daļa demonstrantu sadalījās mazākās grupās un turpināja gājienu.

Stambula savulaik bija relatīvi draudzīga seksuālajām minoritātēm. Taču, lai arī konservatīvajā Turcijā homoseksuālisms nav noziegums, homofobija tomēr tur ir izplatīta parādība.

Pēdējos gados praida gājienos notiek dalībnieku sadursmes ar policiju. Šogad tika ziņots par mazāku sadursmju skaitu, lai gan policija bija nobloķējusi ielas un centās ierobežot demonstrantu pūli.

Rietumos kritiku izpelnījusies dažādu brīvību ierobežošana Turcijā, kur kopš neveiksmīga apvērsuma mēģinājuma 2016.gadā izsludināts ārkārtas stāvoklis.

Stambulā un Ankarā aizliegti praidi, kā arī LGBT filmu seansi, amatpersonām aizbildinoties ar drošības apsvērumiem un to, ka tie esot sabiedrībā jutīgi temati.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu