Grieķijas valdībā bažas par krīzi saistībā ar Maķedonijas nosaukuma maiņu

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AURORE BELOT / AFP

Grieķijas koalīcijas partijas «Neatkarīgo grieķu» līderis, aizsardzības ministrs Pans Kammens otrdien raisījis bažas par jaunu krīzi valdībā, paziņojot, ka vienošanās ar Maķedoniju par tās nosaukuma maiņu jāapstiprina referendumā vai pirmstermiņa vēlēšanās.

«Mēs nepieļausim vienošanās virzīšanos uz priekšu bez grieķu tautas apstiprinājuma,» žurnālistiem Atēnās paziņoja Kammens, kura vadītā «Neatkarīgo grieķu» partija ir kreiso radikāļu partijas «Syriza» koalīcijas partneris.

Grieķijas premjerministrs un «Syriza» līderis Aleksis Ciprs un Maķedonijas premjerministrs Zorans Zaevs jūnijā panāca vienošanos par jaunu Maķedonijas nosaukumu, atrisinot 27 gadus ilgstošo strīdu. Vienošanās paredz pārdēvēt Maķedonijas Republiku par Ziemeļmaķedonijas Republiku.

Cipra valdība jūnijā jau izturēja neuzticības balsojumu parlamentā, kura mērķis bija bloķēt šo vienošanos.

Pirms Grieķija ratificē vienošanos, tā vēl jāapstiprina vairākos soļos Maķedonijā.

Maķedonijas parlaments vienošanos jau ratificēja, taču Maķedonijas prezidents Ģorge Ivanovs atteicās to parakstīt. Ceturtdien likumdevēji gatavojas vēlreiz balsot par vienošanos, un šoreiz, ja tā tiks apstiprināta, vienošanās automātiski kļūs par likumu. Taču Zaevam vēl būs jāpanāk vienošanās apstiprināšana referendumā un attiecīgas izmaiņas konstitūcijā.

Strīds par Maķedonijas nosaukumu pastāv kopš 1991.gada, kad Maķedonija pasludināja neatkarību no Dienvidslāvijas, un ir sagandējis kaimiņattiecības ar Grieķiju.

Šī strīda dēļ Grieķija bloķējusi Maķedonijas centienus iestāties Eiropas Savienībā (ES) un NATO.

Grieķija un ES atzīst šo valsti kā Bijušo Dienvidslāvijas Republiku Maķedoniju (FYROM), un ar šo pagaidu nosaukumu tā arī tika uzņemta ANO.

Kammens uzsvēra, ka nekādas procedūras Maķedonijas uzņemšanai NATO nedrīkst sākties pirms referenduma Maķedonijā un vienošanās ratificēšanas Grieķijas parlamentā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu