Sīrijas nemiernieki gatavi atdot ieročus Asada spēkiem (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: MOHAMAD ABAZEED / AFP

Sīrijas opozīcijas grupējumi valsts dienvidu Derā provincē ir piekrituši Krievijas pārraudzītajam pamiera līgumam un ir gatavi nodot savus ieročus Asada spēku kontrolē, ziņo raidsabiedrība Reuters. Šis nemiernieku lēmums nozīmē revolūcijas šūpuļa - Derā provinces atdošanu, kas nenoliedzami kļūs par vēl vienu režīma un tā sabiedroto politisku uzvaru.

Tomēr sarunas par galīgiem pamiera noteikumiem vēl arvien turpinās un tā noslēgšanai traucē būtiskās politiskās atšķirības starp Derā apkaimē esošajiem nemiernieku grupējumiem.

Nemiernieku ziņu avoti apgalvo, ka Krievija ir piekritusi garantēt aptuveni 320 000 civiliedzīvotāju miermīlīgu evakuāciju no aplenktajām teritorijām. Tāpat Krievija ir apsolījusi garantēt to kaujinieku tiesības, kuri izvēlētos distancēties no opozicionāru grupējumiem un atgriezties Asada valdības paspārnē. Krievijas militārā policija arī ir paudusi gatavību pārraudzīt atbrīvotās teritorijas un pamiera noteikumu izpildi.

Šodien arī pienāca ziņa, ka Sīrijas valdība ir atkarojusi Nasības robežpunktu ar Jordāniju, kurš atradās nemiernieku kontrolē trīs gadus. Šā punkta atkarošana ļaus Asadam atvērt svarīgu tirdzniecības artēriju ar šo valsti, kas veicinās lielāku finansiālu līdzekļu pieplūdumu kara turpināšanai un Sīrijas rekonstrukcijai.

Ir paredzams, ka pēc Derā atbrīvošanas Asads turpinās militāras operācijas Kinetras provincē Izraēlas-Sīrijas pierobežā, kas draud izraisīt kaimiņa pretreakciju. Izraēla jau iepriekš ir ziņojusi, ka necietīs Irānas ietekmes zonas palielināšanu austrumos.

Pilsoņu karš Sīrijā norisinās jau kopš 2012. gada un ir prasījis simtiem tūkstošu cilvēku upuru. Bašars Al Asads, kurš kontrolē lielāko Sīrijas daļu, ir pagaidām uzskatāms par spēcīgāko spēlētāju konfliktā. Tomēr pilnīgai Sīrijas atkarošanai vēl arvien traucē ASV atbalstīto Sīrijas Demokrātisko spēku (SDF) klātbūtne Sīrijas ziemeļos, kā arī Turcijas militārā klātbūtne.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu