Lietuvai var nākties jau šogad palielināt aizsardzības budžetu

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Lietuvai var nākties jau šogad par 18 miljoniem eiro palielināt finansējumu aizsardzībai, lai tas sasniegtu NATO ieteikto līmeni - 2% iekšzemes kopprodukta, liecina jaunākie dati.

NATO publiskotās prognozes liecina, ka Lietuvas aizsardzības budžets šogad varētu sasniegt 1,96% IKP. Pērn, plānojot 2018.gada budžetu, gan tika lēsts, ka finansējums aizsardzībai tajā jau sasniegs 2,006% IKP, bet šis rādītājs samazinājies tādēļ, ka pavasarī uzlabotas Lietuvas IKP pieauguma prognozes.

«Saistībā ar lielāku IKP pieaugumu pašreizējais finansējums formāli nesasniedz 2%, bet esam apliecinājuši sabiedrotajiem, ka tiks atrastas iespējas piešķirt aizsardzībai papildu līdzekļus un jau šogad izpildīt saistības attiecībā uz 2%,» ziņu aģentūrai BNS sacījis premjerministra Sauļus Skverneļa padomnieks iekšpolitikas un nacionālās drošības jautājumos Arnolds Pikžirnis.

Valdības un Seima pārstāvji pagaidām nekomentē iespējamos finansējuma avotus un budžeta pārskatīšanas termiņus un sola pieņemt lēmumus, izvērtējot Finanšu ministrijas ekonomikas pieauguma prognozes, kad tās rudenī tiks atjauninātas.

«Pildīsim savas saistības atvēlēt aizsardzībai vismaz 2%,» norādījis Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas vadītājs Vītauts Baks. «Tā ir laba ziņa, ka mēs augam straujāk, nekā tikām piesardzīgi prognozējuši.»

Ja pašreizējās ekonomikas pieauguma prognozes nemainītos, aizsardzībai papildus būtu jāparedz aptuveni 18 miljoni eiro.

Aizsardzības izdevumi 2% apmērā no IKP ir standarts, kas fiksēts NATO dokumentos, un ASV prezidents Donalds Tramps asi kritizē valstis, kuras šo līmeni nesasniedz.

Lietuvas aizsardzības izdevumi attiecībā pret valsts ekonomiku citu NATO dalībvalstu vidū ierindojas sestajā vietā.

Pašlaik Lietuva aizsardzībai paredzējusi atvēlēt 873 miljonus eiro. Absolūtos skaitļos mazāks budžets ir astoņām Eiropas valstīm - Melnkalnei, Albānijai, Luksemburgai, Slovēnijai, Igaunijai, Horvātijai, Latvijai un Bulgārijai.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu