Tramps: Vācija ir Krievijas gūstekne (22)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FABRIZIO BENSCH / REUTERS

ASV prezidents Donalds Tramps tikšanās laikā ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu izteicies, ka Vācija esot kļuvusi par «Krievijas gūstekni» un atrodas Krievijas «totālā kontrolē», vēsta aģentūra AP.

(Papildināta ziņa.)

«Vācija ir Krievijas gūstekne,» Tramps paziņoja brokastīs pirms NATO samita. «Tas ir ļoti nepieņemami.»

No ASV tiekot gaidīts, ka tās «sargās [Vāciju] no Krievijas», kamēr Vācija Maskavai maksā «miljardiem dolāru» par elektroenerģiju, sūdzējās Tramps. «Es domāju, ka NATO vajadzētu to izsvērt,» viņš piebilda.

Stoltenbergs atbildēja, ka neskatoties uz to, ka aliansē pastāv dažādi viedokļi, «kopā mēs esam stiprāki nekā atsevišķi».

Tramps jautāja, kā NATO alianse var būt spēcīgāka, ja Vācija «padara Krieviju bagātāku».

«Kā es saprotu, Vācija ir Krievijas gūstekne,» viņš atkārtoja.

Tramps runāja par «Nord Stream 2» gāzesvadu, kas Krievijai ļaus uz Vāciju transportēt divreiz vairāk dabasgāzes, apejot tādas tranzītvalstis kā Ukraina. Pret projektu iebilst ASV un vairākas Eiropas valstis, brīdinot par Krievijas ietekmes palielināšanos Rietumeiropā.

Merkele norāda, ka Vācija pati pieņem lēmumus.

«Pati esmu pieredzējusi, kā daļa Vācijas bija Padomju Savienības kontrolē, un es ļoti priecājos, ka esam vienoti brīvībā kā Vācijas Federatīvā Republika, un līdz ar to varu teikt, ka mēs nosakām savu politiku un pieņemam savus lēmumus, un tas ir ļoti labi,» Merkele sacīja, ierodoties NATO samitā.

Stoltenbergs pirms NATO samita sākuma žurnālistiem teica, ka jautājums par «Nord Stream 2» nav alianses kompetencē.

«Vācijā ir dažādi uzskati par «Nord Stream [2]», tas ir labi zināms. Par to nav jālemj NATO, tas ir nacionāls lēmums,» viņš norādīja.

Vācijas varasiestādes marta beigās atļāva Krievijas enerģētikas koncernam «Gazprom» būvēt 9,5 miljardus eiro vērto «Nord Stream 2» gāzesvadu caur Vācijas teritoriālajiem ūdeņiem.

«Nord Stream 2» būs Baltijas jūrā ieguldīts savienojums, kas nodrošinās dabasgāzes transportēšanu vairāk nekā 1200 kilometru attālumā no gāzes krātuvēm Krievijā līdz klientiem Eiropā.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko intervijā Vācijas laikrakstam «Handelsblatt» norādījis, ka «Nord Stream 2» ir «politiska kukuļa nauda par lojalitāti Krievijai».

Trešdien un ceturtdien Briselē notiks NATO samits ar dalībvalstu līderu piedalīšanos.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu