Grībauskaite: Trampa «pozitīvā agresija» iedarbojusies

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV prezidenta Donalda Trampa «pozitīvā agresija» pret sabiedrotajiem NATO jautājumā par aizsardzības finansējuma palielināšanu ir iedarbojusies, uzskata Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

«Mēs visi vēlreiz apliecinājām, ka šis prezidenta Trampa spiediens, ko es saucu par pozitīvo agresiju, ir nostrādājis,» viņa sacījusi žurnālistiem Briselē, piebilstot, ka NATO dalībvalstis samita laikā vienojušās līdz 2024.gadam aizsardzībai atvēlēt vismaz 2% iekšzemes kopprodukta.

Lietuvas prezidente arī norādījusi, ka pēdējo gadu laikā dalībvalstu finansējums aizsardzībai pieaudzis kopumā par 33 miljardiem ASV dolāru (28,3 miljardiem eiro).

«Mums, Lietuvai, tas ir ļoti labi, jo mēs savā valstī un reģionā varējām uzņemt vairāk mācību un labāk apgādātus partnervalstu spēkus,» viņa atzinusi.

Kā ziņots, Tramps ceturtdien paziņoja, ka viņam NATO samitā Briselē izdevies panākt «milzu progresu» jautājumā par pārējo alianses dalībvalstu aizsardzības izdevumu palielināšanu līdz «nekad iepriekš neredzētam līmenim».

Pēc viņa teiktā, ASV saistības pret NATO joprojām paliek ļoti spēcīgas galvenokārt tāpēc, ka citas dalībvalstis apņēmušās piešķirt papildu līdzekļus aizsardzības izdevumiem.

Kā ziņu aģentūrai BNS sacījis Grībauskaites padomnieks Nerijus Aleksejūns, mediju ziņas, ka Tramps samita laikā piedraudējis izstāties no NATO, ir neprecīzas. Pēc viņa teiktā, ASV prezidents vienīgi aicinājis straujāk palielināt aizsardzības izdevumus un pašreizējo situāciju raksturojis kā nepieņemamu.

Lietuva apņēmusies šogad palielināt aizsardzības finansējumu, lai tas sasniegtu NATO ieteikto līmeni - 2% IKP, bet nesen izrādījies, ka aizsardzības budžetu jau šogad var nākties palielināt vēl par 18 miljoniem eiro, jo pavasarī uzlabotas Lietuvas IKP pieauguma prognozes, līdz ar to pašreizējais finansējums formāli vairs nesasniegtu 2%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu