ASV atsakās apturēt bijušās Lietuvas tiesneses Neringas Venckienes izdošanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: 15min/Scanpix

ASV federālā tiesnese Čikāgā ceturtdien atteicās apturēt bijušās Lietuvas tiesneses un politiķes Neringas Venckienes izdošanu Lietuvai, kur viņai izvirzītas apsūdzības saistībā ar viņas apgalvojumiem par ietekmīgu pedofilu grupējuma eksistenci.

47 gadus vecā Venckiene, kas apsūdz Lietuvas valdību korupcijā saistībā ar pedofilijas lietas piesegšanu, 2013.gadā aizbēga no Lietuvas uz ASV un lūdza politisko patvērumu.

Venckiene ir sensacionālas lietas centrā, kas iedvesmoja politisko opozīciju Lietuvā un pamudināja viņu 2012.gadā nodibināt politisko partiju «Drosmes ceļš». Šīs partijas mērķi ir panākt izmaiņas tiesu sistēmā, zvērināto tiesu izveidošanu un smagākus sodus par korupciju, izvarošanu un pedofiliju.

Venckiene apgalvo, ka viņas brālis Drasis Kedis 2010.gadā ticis nogalināts, mēģinot atmaskot amatpersonas, kas piesegušas pedofilu grupējumu, kurš seksuāli izmantojis viņa mazgadīgo meitu ar viņa bijušās draudzenes Laimutes Stankūnaites piekrišanu.

Keda meita bija nodota viņa māsas Venckienes aizbildniecībā. Pēc tiesas rīkojuma par meitenes nodošanu viņas bioloģiskās mātes Stankūnaites aizbildniecībā simtiem cilvēku 2012.gadā izveidoja dzīvo ķēdi pie Venckienes mājas, mēģinot aizkavēt šī rīkojuma izpildi.

Venckiene 2012.gadā atteicās no tiesneša amata, nodibināja partiju «Drosmes ceļš» un tika ievēlēta Seimā, kur viņa vadīja šīs partijas frakciju. Seims 2013.gada 9.aprīlī akceptēja prokuroru prasību anulēt Venckienes tiesisko imunitāti, un tajā pašā dienā viņa aizbēga uz ASV. 2014.gada jūnijā Venckienei tika atņemts Seima deputāta mandāts.

Lietuva pieprasa Venckienes izdošanu par vairākām apsūdzībām, tostarp par to, ka viņa ziņojusi par nenotikušu noziegumu, nav pakļāvusies tiesas rīkojumam par brāļameitas atdošanu bioloģiskajai mātei, un iesitusi policistam, kad policisti Venckienes mājā izrāva meiteni no viņas rokām.

ASV Valsts departaments ir akceptējis Venckienes izdošanu Lietuvai.

Venckiene bija lūgusi ASV federālo tiesu Čikāgā apturēt izdošanu, kamēr tiek izskatīta viņas politiskā patvēruma lieta, bet tiesnese Virdžīnija Kendala noraidīja šo lūgumu. «Šai tiesai ir jārespektē suverēnu valstu tiesības īstenot savus krimināllikumus,» sacīja tiesnese.

Venckienes advokāti norādīja, ka viņi pārsūdzēs šo spriedumu, tātad viņas izdošana Lietuvai nenotiks vēl vismaz dažas nedēļas.

Venckiene ir guvusi divu ASV kongresmeņu atbalstu, kas iesniedza Kongresā likumprojektus, mēģinot novērst viņas izdošanu, kamēr tiek izskatīta politiskā patvēruma lieta.

ASV kongresmenis Kristofers Smits atzīmēja, ka ASV ir noraidījušas 10 no 14 apsūdzībām, ar kurām Lietuva pamatoja Venckienes izdošanas pieprasījumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu