Trampa «eiroturneja»: skandaloza intervija un iedzīvotāju protesti Lielbritānijā (1)

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Geoff Pugh / POOL

ASV prezidenta Donalda Trampa «Eiropas turneja» iesākusies vētraini - ar asiem izteikumiem, kas noveda pie ārkārtas sēdes sasaukšanas NATO samitā, un baumām, ka Tramps plāno izstāties no alianses. Tās gan neapstiprinājās, un Tramps vēlāk preses konferencē slavēja NATO. Pēc samita ASV prezidents devies uz Lielbritāniju, kur viņa ierašanos aizēnojusi avīzei «The Sun» sniegta intervija, kurā Tramps kritizēja britu premjerministri Terēzu Meju, vainoja Londonas mēru teroraktu pieļaušanā un stāstīja, ka Eiropa «zaudē savu kultūru» imigrācijas dēļ, ziņo aģentūra AP.

Pirms ierašanās - kritiska intervija britu presē

Tramps laikrakstam arī sacīja, ka protestu dēļ nejūtoties gaidīts Londonā. Piektdien virs britu parlamenta ļauts lidināt milzu balonu, kurā Tramps attēlots kā dusmīgs zīdainis, un pilsētā notiks arī cita veida protesti.

Viņš arī izteicās, ka «maigs» «Brexit», izveidojot brīvās tirdzniecības zonu ar Eiropas Savienību (ES), neļaus Lielbritānijai noslēgt tirdzniecības līgumu ar ASV.

«Ja viņiem būs šāds darījums [ar ES], tad mums būs darīšana ar Eiropas Savienību, nevis Lielbritāniju. [..] Ja viņi to izdarīs, tad viņu tirdzniecības darījums ar ASV, domājams, netiks noslēgts,» teica Tramps intervijā «The Sun».

«Ja viņi to izdarīs, tas, domājams, izbeigs svarīgas tirdzniecības attiecības ar ASV,» sacīja Tramps, piebilstot, ka ASV pašlaik «bargi vēršas» pret ES tirdzniecības jomā, nosakot jaunus tarifus ES precēm.

Tramps sacīja, ka viņš «pateicis Terēzai Mejai, kā viņai vajadzētu» rīkoties «Brexit» sarunās, bet premjerministre neesot viņu uzklausījusi.

Trampa intervija tika publicēta pēc viņa ierašanās Lielbritānijā, kamēr viņš bija svinīgās vakariņās ar Meju.

Pēc intervijas iznākšanas Baltā nama preses sekretāre Sāra Hakabija Sandersa paziņoja, ka Trampam «patīk premjerministre Meja, un viņš viņu ļoti ciena». «Viņš domā, ka [ceturtdien] viņa bija ļoti laba NATO [samitā] un ir fantastiska personība,» rakstīja Sandersa.

Briti Trampu sagaida ar protestiem

Ceturtdienas vakarā simtiem cilvēku sapulcējās uz demonstrāciju pie ASV vēstnieka rezidences, kur Tramps pārlaida nakti.

Londonas mērs atļāva Londonā lidināt «bēbja Trampa» balonu, kam pirms Trampa ierašanās apmēram 18 000 mārciņu bija saziedojuši aktīvisti.

Taču par spīti kritiskajai intervijai un protestiem, Tramps savā pirmajā saviesīgajā pasākumā Lielbritānijas vizītes laikā tika uzņemts ļoti viesmīlīgi. Pasākums notika Blenemas pilī Oksfordšīrā, kur dzimis Vinstons Čērčils. Vairums Trampa vizītes pieturu plānotas ārpus Londonas centra, kur būs sastopama lielākā daļa protestētāju.

Kamēr Tramps devās prom no ASV vēstnieka rezidences, protestētāji dauzīja katlus un pannas, citiem bija plakāti ar uzrakstiem «Dump Trump» («Izmetiet Trampu») un «Lock Him Up» («Ietupiniet viņu»). Tur bija pastiprināta policijas klātbūtne.

Tramps uz Lielbritāniju devās no Briseles, kur ceturtdien noslēdzās NATO samits. Tajā Tramps kritizēja Vāciju, sūdzējās par NATO dalībvalstu nepietiekamajiem aizsardzības budžetiem un raisīja bažas, ka viņš varētu rosināt ASV izstāšanos no NATO, taču tas nenotika.

Pirmdien, 16.jūlijā, Tramps Helsinkos tiksies ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu