Sencova māte Putinam lūdz apžēlot dēlu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sergey Pivovarov / REUTERS

Stingra režīma kolonijā Krievijā ieslodzītā ukraiņu režisora Oļeha Sencova māte Ludmila publicējusi atklātu vēstuli Krievijas autokrātam Vladimiram Putinam, kurā lūdz apžēlot viņas dēlu, vēsta portāls «Novaja gazeta». Politieslodzītais Sencovs, kuram par «terorakta plānošanu» piespriests 20 gadu cietumsods, pirms diviem mēnešiem pieteica badastreiku.

«Ikviena māte mīl savus bērnus, vēl viņiem brīvību un laimi. Man grūti spriest par pašas dēla vainu, kaut arī pazīstu viņu kā mierīgu pilsoni un cilvēku, kurš mīl savu profesiju - kinorežiju,» raksta māte. «Nepārliecināšu jūs par Oļeha nevainīgumu, kaut pati tam ticu. Vienkārši pateikšu, ka viņš nevienu nav nogalinājis. Viņš cietumā nosēdējis jau četrus gadus. Viņu gaida bērni, viņa jaunākais dēls cieš no autisma. Viņiem grūti klājas bez [Sencova]. Viņi nekad nebūs laimīgi bez tēva.»

Pilns vēstules teksts publicēts radiostacijas «Eho Moskvi» mājaslapā.

Piektdien, 13.jūlijā, Sencovam ir dzimšanas diena. Viņam aprit 42 gadi.

Pagājušomēnes medijos izskanēja ziņas, ka Sencovs atteicies Putinam lūgt apžēlošanu.

Kā pavēstījis Putina preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs, lai prezidents varētu apžēlot politieslodzīto, jāsaņem attiecīgs lūgums, bet «no Sencova nekādi iesniegumi nav saņemti».

Dinze laikrakstam «Novaja gazeta» pastāstīja: kad par to jautājis Sencovam, viņš paziņojis, ka «nekad nelūgs nekādu apžēlošanu Putinam un nerakstīs nekādus iesniegumus». Sencovs arī aizliedzis Dinzem iesniegt šādu dokumentu.

Sencovs 14.maijā pieteica badastreiku, pieprasot visu Krievijas cietumos esošo ukraiņu politieslodzīto atbrīvošanu. Rit badastreika 61. diena, un viņš šajā laikā zaudējis apmēram 15 kilogramus svara.

Sencovs tika aizturēts 2014.gada 11.maijā Krievijas okupētajā Krimā aizdomās par «teroraktu plānošanu», un 2015.gada augustā Krievijas tiesa viņam piesprieda 20 gadu cietumsodu, kas viņam jāizcieš stingra režīma kolonijā.

Tiesa atzina, ka Sencovs esot vainīgs mēģinājumos sarīkot teroraktus Krievijas okupētajā Krimas pussalā. Pats Sencovs jebkādu savu vainu noliedzis.

Otram šajā lietā notiesātajam ukraiņu aktīvistam Oleksandram Koļčenko tiesa piesprieda desmit gadu cietumsodu.

Kaut arī nedz Sencovs, nedz Koļčenko nav lūguši piešķirti viņiem Krievijas pilsonību, viņi tika tiesāti kā Krievijas pilsoņi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu