Baltijas valstu prezidenti saņems starptautisko Vestfālenes miera balvu (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas prezidenti piektdien Vācijā saņems starptautisku apbalvojumu - Vestfālenes miera balvu, kas Baltijas valstīm piešķirta par nozīmīgu ieguldījumu reģiona mierīgā un demokrātiskā attīstībā.

Svinīgajā balvas pasniegšanas ceremonijā Minsteres vēsturiskajā rātsnamā piedalīsies Baltijas valstu prezidenti - Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis, Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite un Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida, kā arī Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers, kas ir šīs godalgas patrons.

Šogad aprit 370 gadi kopš Vestfālenes miera līguma parakstīšanas, savukārt Baltijas valstis šogad svin savu simtgadi.

Balva, kas iedibināta 1998.gadā, Vestfālenes miera līguma 350.gadadienā, tiek pasniegta reizi divos gados par īpašiem nopelniem miera stiprināšanā Eiropā un pasaulē, un to tradicionāli tiešraidē translē Vācijas valsts televīzija.

Iepriekš Vestfālenes miera balva piešķirta tādām izcilām personībām kā bijušajam ANO ģenerālsekretāram, Nobela Miera prēmijas laureātam Kofi Annanam, bijušajam Čehijas prezidentam Vāclavam Havelam, Jordānijas karalim Abdullam, bijušajiem Vācijas kancleriem Helmūtam Kolam un Helmūtam Šmitam.

Vestfālenes miera līgums izbeidza reliģiskos karus Eiropā, liekot pamatus mūsdienu starptautiskajai politikai.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu